14 iunie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Campion la surf ucis pe trecerea de pietoni. Familia se teme că ancheta va lua o altă turnură

Românul Patrik Popa se deplasa spre antrenament unde se pregătea pentru un nou concurs important. Viața i-a fost curmată de un șofer neatent

Ziua de 8 august, 2023, avea să fie mai puțin norocoasă pentru Patrik Popa, un adolescent român și o speranță a surf-ului spaniol de mare clasă. Patrik nu avea nici 14 ani când a devenit vicecampion al Spaniei la categoria „bodyboard”. Locuia cu familia în Tenerife, iar in vacanțele școlare se antrena și câte 10 ore pe zi. Visul de a deveni cel mai bun din lume il determina uneori să facă deplasări lungi pentru antrenamente, uneori între insulele Canare, alteori până pe coasta Portugaliei unde valurile uriașe cresc adrenalina la cote maxime.

Mai avea câteva zile până la un nou campionat

Marți, 8 august, Patrik a făcut antrenamentul de dimineață și a luat prânzul, ca de obicei, în familie. La ora 18:00 avea un alt antrenament în zona La Caleta din sudul insulei Tenerife. Lipseau câteva zile până la următorul concurs important, iar el voia să devină campion național. Pe malul oceanului îl așteptau colegii de club, dar și un număr mare de idoli, pentru că, prin performanțele sale la o vârstă atât de fragedă, dar și a curajului dovedit în competiții, Patrik a reușit să-și facă o armată de urmăritori care visau să ajungă la fel de buni ca el.

În acea după amiază Patrik se deplasa pe o trotinetă electrică, iar în timp ce se apropia de locul întâlnirii, la ultima trecere de pietoni, o mașină sosită în viteză îl lovește în plin pe Patrik. Impactul violent îl aruncă prin aer peste 15 metri proiectandu-l pe asfalt. Cei câțiva martori oculari au sărit să-i dea primul ajutor, dar situația adolescentului părea gravă încă din primul moment. Din mașina care a produs accidentul au coborât trei persoane, care și-au dat seama de gravitatea situației. Unul dintre cei trei a încercat să mute, de pe asfalt, lucrurile sportivului care, în urma loviturii teribile, zburaseră în toate direcțiile. Martorii prezenți s-au opus. „Trebuiesc chemate forțele de ordine pentru a face o anchetă” – a strigat o doamnă prezentă la accident.

În câteva minute a sosit Poliția Locală din Adeje. Între timp, Patrik a fost dus cu ambulanța la Spitalul Universitar Candelaria din Santa Cruz, dar situația lui a rămas la fel de gravă. “Traumatism cranio cerebral deschis”, a fost diagnosticul medicilor care nu-i dădeau tânărului nicio șansă de supraviețuire. Pe asfalt a rămas o pată mare de sânge care marchează locul tragediei chiar și după două luni. Fanii săi, dar și familia lui Patrik, merg zilnic și se reculeg în acest loc gandindu-se la Patrik în mângâierea valurilor Atlanticului.

În stanga montajului Patrik Popa pe podium în Fuerteventura, în centru – tânărul sportiv în zbor pe valurile oceanului Atlantic, iar în dreapta mașina care i-a curmat viața
Familia a decis donarea organelor lui Patrik

Familia Popa a fost înștiințată de tragedie de o persoană martoră la accident. Seara, pe la ora 21:00, medicii i-au chemat să le spună verdictul crunt. Fiul lor nu putea fi salvat. Îi fusese afectat grav creierul. Familia a acceptat imediat donarea organelor către alți copii aflați în suferință, sperând, prin gestul lor, ca sacrificiul lui Patrik să bucure alte suflete.

Automobilul pare că avea o viteză dublă decât cea legal permisă în zonă

După accident, mașina implicată a fost dusă în depozitul poliției și pusă sub sechestru, iar Poliția Locală din Adeje a început o anchetă. Martorii spun că automobilul circula cu viteză mare, probabil peste 90 de kilometri la oră. De remarcat faptul că zona este marcată cu indicatoare care limitează toată acea porțiune de stradă la 40 de kilometri la oră. În plus, inexplicabil este faptul că automobilistul, un tânăr de 22 de ani, nu l-a văzut pe Patrik traversând strada pe trecerea de pietoni, chiar daca drumul este drept și cu o bună vizibilitate. Curios este și faptul că la locul accidentului poliția nu a găsit nicio urmă de frână.

Au apărtut și primele semne de întrebare în desfășurarea anchetei

Între timp au apărut și primele nedumeriri în desfășurarea anchetei. “Chiar dacă am angajat un avocat bun, nu am avut acces la informații, iar noi credem că ancheta se tărăgănează” – declară Marian Popa, tatăl lui Patrik. “Din informațiile noastre știm că nici până acum nu au fost audiați martorii prezenți la față locului în momentul accidentului. Să nu uităm că au trecut mai bine de două luni. În plus, de câteva zile, nici mașina incriminată un se mai află în depozitul poliției. Din câte știm de la avocat, la dosar nu au fost depuse rezultatele unor teste antidrog care mi se par obligatorii în asfel de situații. Suntem disperați și nu știm încotro să o mai luăm și ce să mai facem. Viața familiei noastre a fost distrusă. Noi nu mai suntem oameni de mai bine două luni” – mai declară Marian Popa.

Agitația din presă a grăbit finalizarea anchetei

Între timp cazul a început să facă vâlvă pe canalele de televiziune din arhipelag, dar și pe cele ale televiziunilor naționale. Din aceste reportaje rezultă că familia Popa se simte hărțuită de familia bărbatului care a produs accidentul. Între timp familia românului a depus o plângere la poliție.

AICI reportajul de la Television Canaria

Familia Popa, care are origini băcăuane, s-a stabilit în Insulele Canare în urmă cu 23 de ani și mai are un fiu, Mateo, care a împlinit recent 9 ani. Pentru el, Patrik, era un modelul de viață și un exemplu de curaj. Doar că prin pierderea fratelui mai mare, Mateo a pierdut reperul principal. Nici la echipa de fotbal din localitate nu mai merge pentru că cel care-l impulsiona mereu să fie cel mai bun a plecat atât de prematur din viață lui.

Între timp a început anul școlar, iar locul lui Patrik, din clasa a 7-a “F”, a rămas gol. Doar fotografiile aduse de colegii de clasă, câteva flori și câte o lacrimă vărsată mai amintesc de colegul lor campion.

ACTUALIZARE! Vineri, 20 octombrie

După mai multă agitație în presa locală și națională, dosarul a ajuns la judecătorie

Poliția Locală din Adeje a depus astăzi, vineri, 20 octombrie, dosarul accidentului la Judecătorie din Los Cristianos, iar familia Popa așteaptă cu sufletul la gură rezultatul anchetei. “Noi nu vrem bani de la nimeni. Ne-ar fi plăcut mai mult să stăm alături de copilul nostru care ne-a adus mari satisfacții. Sperăm din tot sufletul ca justiția să fie dreaptă, iar cine a greșit să plătească. Așa mi se pare normal” – a mai declarat Marian Popa, tatăl lui Patrik.

ACTUALIZARE! Luni, 23 octombrie

La doar câteva zile după finalizarea anchetei de către Poliția Locală din Adeje, spre surprinderea tuturor, Judecătoria din Los Cristianos a arhiviat dosarul cazului Patrik Popa. Nu știm înca motivația judecătorilor, dar de îndată ce vom avea și această informație vă vom ține la curent. În acest moment familia Popa dorește reluarea anchetei și strămutarea dosarului la Judecătoria din Santa Cruz de Tenerife.

Constantin Pletosu – Tenerife