14 iunie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Avalanșă de noi imigranți ilegali sosiți pe coastele Insulelor Canare. Din peninsulă au sosit două avioane de patrulare

În ultimele luni, în Canare, au sosit peste 23.500 de clandestini. Alți 12.500 au fost respinși

Cele două aeronave, care și-au începu patrularea ieri, sunt un CN-235, care va survola coastele Senegalului și ale Mauritaniei și un Beechcraft Super King Air 350, care s-a alătura misiunilor de patrulare și care va survola Insulele Canare și rutele pe unde sosesc barcile cu clandestini.

Decizia a fost luată de Ministrul de Interne al Spaniei, Fernando Grande-Marlaska, care a fost prezent, ieri, 17 octombrie, la o reuniune a Guvernului Insular. „Cele două avioane de supraveghere maritimă au fost aduse în sprijinul trupelor de uscat dislocate, deja, la începutul lunii septembrie în insula El Hierro. Motivul pentru care acest lucru a fost atât de urgent, este lupta împotriva migrației clandestine, astfel încât numărul de persoane care debarcă ilegal pe coastele arhipelagului să se diminueze sau să dispară complet” – a declarat ministrul după reuniune. De menționat că doar anul acesta, în Canare, au sosit peste 23.500 de clandestini, iar alții 12.000 au fost respinși.

Vizita ministrului Grande-Marlaska în Insulele Canare a venit după ce a vizitat săptămâna trecută Mauritania, iar la plecarea din Arhipelagul Insulelor Canare va face o escală în Senegal. „Cea mai bună cale de a aborda migrația ilegală este cooperarea cu țările de origine și de tranzit, pentru că nu există baghetă magică pentru a rezolva această problemă atât de complexă, ci este nevoie de un angajament pe termen lung, ceea ce Spania face de cinci ani, evitând sosirea a peste 12.500 de migranți în Insulele Canare numai în 2023” – a mai declarat ministrul.

La rândul său, Fernando Clavijo, președintele Insulelor Canare, a mulțumit ministrului Grande-Marlaska pentru participarea la reuniunea din Las Palmas de Gran Canaria, subliniind buna sa coordonare și profesionalismul la fel de remarcabil, în ciuda faptului că „sunt necesare încă mici îmbunătățiri„.