Guvernul insular din Canare pregătește prima lege care să reglementeze casele de vacanță
Arhipelagul va deveni a doua comunitate autonomă din Spania care va reglementa acest sector prin intermediul unui regulament cu statut de lege
Noul ministru al Turismului și Ocupării Forței de Muncă din Insulele Canare, Jessica de León, care și-a preluat funcția în urmă cu doar câteva luni, a anunțat că va avea o „agendă reformistă” care va revizui și actualiza principalele reglementări care guvernează sectorul turistic al arhipelagului. Primul pas în acest proiect va fi elaborarea și aprobarea unei legi care să reglementeze utilizarea turistică a locuințelor din Insulele Canare.
Ministra Jessica de León a fost deja în fața plenului Parlamentului Insular pentru a descrie situația actuală a reglementărilor după care se fac închirierile turistice în arhipelag, un fenomen care, a subliniat ea, a cunoscut „o remarcabilă decolare a ofertei” și reprezintă deja 33% din oferta de cazare a arhipelagului, cu peste 42.000 de proprietăți și 179.000 de paturi, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INE) pentru 2023.
„Aceste cifre plasează Insulele Canare ca fiind a doua comunitate autonomă cu cel mai mare procent de cazare turistică din Spania, după Insulele Baleare” – a spus De León, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea care a avut loc în municipalități precum La Oliva din Fuerteventura și Yaiza din Lanzarote, unde 30,8% și, respectiv, 17,7% din locuințe sunt pentru uz turistic.
Potrivit ministrei, această creștere a pus presiune pe piața rezidențială și, cu toate acestea, închirierile turistice sunt încă reglementate în Insulele Canare de un regulament vechi de peste opt ani, Decretul 113 din 2015, care are un conținut „foarte limitat” și care a fost redus și simplificat de mai multe hotărâri, ultima fiind cea emisă în 2018. Decretul din 2015 nu a avut în vedere nicio planificare, nici turistică, nici urbanistică, nici teritorială, iar condițiile pe care le-a impus au fost „minime„, fără distincție de categorii, modalități sau orice alt standard de calitate.
În opinia ministrei, această situație justifică promovarea unei noi legislații care să nu se limiteze la o simplă actualizare a vechiului decret, ci să fie „mai ambițioasă” și să reglementeze, cu statut de lege, utilizarea turistică a locuințelor în ansamblul lor. Această inițiativă va face ca Insulele Canare să devină a doua comunitate autonomă din Spania care reglementează prin lege acest tip de cazare, după Insulele Baleare, deoarece în restul țării este totul reglementat.
„Există o realitate pe care trebuie să o înfruntăm direct, cu reglementări, fără a demoniza pe nimeni. Acționând cu mare atenție pentru a nu lăsa pe nimeni pe dinafară” – a explicat Jessica de León.
Jessica de León a profitat de prezența sa în Parlamentul Insular pentru a clarifica faptul că noua lege va proteja micii proprietari care folosesc acest tip de cazare pentru a-și completa veniturile. De asemenea, ea a subliniat că unul dintre obiectivele noii legi este de a „pune capăt ofertei ilegale, la negru„. „Este în joc durabilitatea noastră, protecția mediului urban, dreptul la o locuință decentă, calitatea vieții cetățenilor și ocuparea forței de muncă în sectorul turismului, iar noi nu mai putem privi în altă parte„, a completat ministra.