14 iunie 2024
CulturăRomâni în CanareRomâni în lume

„Transilvania”a reunit românii de ziua lor

1 Decembrie, Ziua Națională a României, prilej de bucurie și unitate în comunitatea românilor din Insulele Canare.

Peste 100 de români, sosiți din întreaga insulă Tenerife, s-au reunit, duminica – 1Decembrie, la Restaurantul, cu specific românesc, Transilvania. Conaționalii noștri au venit îmbrăcați în costume populare și au primit din partea organizatorilor mici drapele ale României.

Românii din Tenerife de Ziua Națională a României la Restaurantul Transilvania

Surpriza oferită anul acesta de organizatori, Restaurantul Transilvania și Asociația Românilor din Insulele Canare – Rumacan, a fost îndrăgita solistă de muzică populară, Nicoleta Goarnă, care a reușit să-i încânte pe oaspeții sosiți la sărbătoarea națională cu un bogat repertoriu din zona Transilvaniei. De remarcat că Nicoleta locuiește de mai mulți ani în Lanzarote dar a activat ca solistă la un ansamblu profesionist din orașul Bistrița.

Seara de duminică, 1 Decembrie, a debutat cu cântece populare patriotice unde românii prezenți s-au regăsit deplin interpretând piesele foarte cunoscute împreună cu solista.
Cantecele populare patriotice sunt mult mai emoționante când sunt cântate de cei care trăiesc în afara țării. Ascultându-le și cântându-le, produc un dor de țară sfâșietor. Și drapelul nostru mi se pare mult mai sfânt când flutură la mii de kilometri depărtare de casă. Abia aici îi vedem adevărata valoare – ne spune o tânără, cu lacrimi în ochi, prezentă la sărbătoare.

Cântecul și veselia s-au extins foarte rapid peste întreg grupul de români. S-a dansat mult, s-au cântat cântece din toate zonele țării și s-au legat noi prietenii.

Ziua Națională a României s-a încheiat mult după miezul nopții. Bucatele preparate de Maria și Adrian de la Transilvania dar și întreg staff-ul restaurantului prezent, în formulă completă, la acest festival al românilor, i-a determinat pe mulți să se îndrepte cu greu spre casele lor, promițând că se vor întâlni mai des la astfel de evenimente.

Video de la sarbatoarea din Tenerife

Ziua Națională a României sărbătorită și în Gran Canaria

Chiar dacă sărbătoarea de pe insula Gran Canaria a avut loc cu o zi înainte, de Sf. Andrei – 30 noiembrie, românii de pe această insulă au sărbătorit Ziua Națională a României cu mare fast. Evenimentul a avut loc în afara orașului Las Palmas unde s-a reunit un frumos grup de români care a avut-o ca protagonistă tot pe interpreta de muzică populară, Nicoleta Goarnă.

Evenimentul românesc din Gran Canaria a fost organizat de societatea Gustul României din Las Palmas. S-au cântat cantece patriotice, au fost servite bucate tradiționale românești și s-a gustat din tortul cu stema României.

Video de la sărbătoarea din Gran Canaria

La mulți ani, România, la mulți ani, români!!!
Felicitări organizatorilor!!!

Priviți galeria fotografică a celor două evenimente.

Monica Cercan