14 iunie 2024
ConsulatPoliticăRomâni în Canare

Românii din Canare și-au votat președintele

La urne s-au prezentat foarte mulți turiști și marinari români

Peste 1500 de români sau prezentat la urnele amenajate in Insulele Canare pentru turul doi al alegerilor prezidențiale de anul acesta. A fost reales, Klaus Werner Iohannis, cu o majoritate de 95% din voturile valabil exprimate.

De remarcat că la ultimile alegeri prezidențiale, de acum cinci ani, în Insulele Canare, n-a votat nici un român. Guvernul Ponta, de atunci, nu a pus la dispoziția celor 11 mii de români nici o secție de votare.

În ciuda faptului că numărul urnelor în arhipelag a fost mare, patru secții de vot, doua în Tenerife și două în Gran Canaria, numărul românilor care au venit la urne n-a depășit cu mult prezența de la alegerile europarlamentare din primăvara acestui an.

Sectia de votare 664 din Adeje
La Santa Cruz au dat năvală marinarii

Nu au fost semnalate incidente pe timpul celor trei zile acordate votării. La Santa Cruz au venit mulți marinari aflați în trecere cu navele comerciale sau de croazieră. Pe la ora 10 din dimineața de duminică, în secția de votare din Santa Cruz de Tenerife au intrat trei bărbați. Erau transpirați, obosiți, dar veseli. Veneau pe biciclete tocmai din portul turistic al insulei. Drama celui mai în vârstă, Nicolae, a fost că bicicleta lui a făcut pană pe spate.
Am împins-o la deal, așa, cu roata spartă, cam trei kilometri. Ce era să fac? Țineam morțiș să votez pentru binele copiilor mei. Măcar la bătrânețe să-i am lângă mine, că au împânzit lumea – spune, cu lacrimi în ochi, destoinicul marinar, plecând în grabă spre bicicleta lui stricată.

„România este o țară a contrastelor”

La votul din turul doi lumea venea la urne în grupuri mici de prieteni sau rude. Foarte mulți au rămas surprinși de rapiditatea cu care se putea vota dar și de faptul că nu se mai putea face turism electoral și vot multiplu. La introducerea CNP-ului pe tableta din dotare, instantaneu venea de la BEC răspunsul – poate vota, a mai votat sau nu are drept de vot. Timpul mediu de exercitare a dreptului de vot a fost de 28 de secunde pentru fiecare persoană.
Noi, românii, suntem dați dracului. Nu avem nici o autostradă cum trebuie dar avem cel mai bun sistem de votare. Este ca și cu internetul! Avem cel mai rapid internet din Europa dar trenurile abia se mai mișcă în țara noastră – spune Constantin, un tânar de prin Brașov, venit să voteze.

Români la secția de votare din Las Palmas – Gran Canaria

De admirat modul de organizare a celor patru echipe de la cele patru secții de votare și contribuția adusă de Alina Râmaru – Consul Onorific în Insulele Canare dar și a membrilor Asociației Rumacan, care s-au mobilizat ca totul să iasă perfect. În ultima zi, cea de duminică, toți membri din comisiile de votare erau îmbrăcați în cămași populare fapt care a creat mari emoții printre cei veniți la urne.

Costin Filipescu