14 iunie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Tenerife revine la nivelul 3 de alertă, obligând restaurantele să închidă la interior

Insula a înregistrat astăzi 140 de noi cazuri pozitive, ceea ce reprezintă 76% din numărul total de cazuri înregistrate în Insulele Canare în ultimele 24 de ore

La propunerea Direcției Generale de Sănătate Publică și a Ministerului Sănătății și după ce s-a facut o analiză a evoluției datelor epidemiologice, Guvernul Insulelor Canare a decis astăzi să încadreze insula Tenerife la nivelul 3 de alertă.

Accesând AICI puteți consulta lista a măsurilor care trebuiesc respectate la nivelul 3 de alertă! Printre cele mai importante sunt cele pentru restaurante care nu mai pot oferi servicii clienților la interior dar și limitarea reuniunilor numeroase.

Ministerul Sănătății din cadrul Guvernului Insulelor Canare a notificat miercurea aceasta 184 de cazuri noi de coronavirus COVID-19, dintre care 140, adica, 76% din total, au fost diagnosticate doar în Tenerife situând capitala insulei, orașul Santa Cruz de Tenerife, printre primele în Spania. De la începutul pandemiei Insulele Canare au acumulat 59.549 de cazuri pozitive. Dintre acestea 2.238 de cazuri au fost active. 23 dintre aceste cazuri sunt încă la terapie intensivă iar 197 de persoane active rămânând pe mai departe spitalizate. Astazi a avut loc și decesul unei femei de 62 de ani din Gran Canaria, care rămăsese internată în spital de mai multa vreme și care suferea de patologii anterioare.

Important!

Trecerea la nivelul 3 de alertă a insulei Tenerife, NU implică noi restricții și pentru călători permițând deplasarea persoanelor între insule FĂRĂ a fi nevoie de un test PCR, sau similar și nici de „Declaración Responsable”.

Noile măsuri vor intra în vigoare sâmbăta care vine, la ora 00:00 și se vor aplica până pe 7 iulie la aceeași oră!

Situația focarelor de infecții

În Isulele Canare s-au înregistrat în ultima săptămână 101 noi focare de Covid-19, cu 613 persoane infestate. 68 de focare au fost depistate în Tenerife, 18 în Gran Canaria, opt în Fuerteventura, șase în Lanzarote și unul în El Hierro. Dintre acestea 33 sunt focare profesionale, 31 sunt de origine socială, 22 familiale, 8 în grupuri social vulnerabile, 5 educaționale și 2 sportive.

Toate focarele depistate au mai puțin de 10 cazuri fiecare, cu excepția unui focar într-o pensiune din Tenerife unde numărul urcă la 67 de persoane afectate. Două sunt focarele din învățământ depistate în Tenerife, cu 11 și 14 cazuri și trei focare profesionale tot în Tenerife, cu 11, 11 și respectiv 10 persoane afectate. Un singur focar profesional a fost semnalat în Fuerteventura unde au fost depistate 11 cazuri pozitive.

În ceea ce privește focarele profesionale, unul provine de la un hotel din Fuerteventura, cu 11 cazuri, iar 5 sunt din Tenerife: unul cu 11 cazuri pozitive într-o unitate de catering, unul într-un magazin unde au fost depistate 10 persoane infestate și alte 2, cu câte 9 cazuri, în două companii alimentare.

Dintre cele 5 focare educaționale, toate cu ramificații familiale, 3 au fost raportate în Tenerife cu 14, 11 și 8 cazuri, unul în Lanzarote cu 7 cazuri pozitive și unul în Fuerteventura cu 5 persoane afectate.

În ceea ce privește cele două focare descoperite în domeniul sportului, ambele au fost înregistrate în săli de sport. Într-unul dintre centrele sportive au fost depistate 7 persoane infestate și se află în Gran Canaria, iar celălalt are 3 cazuri de persoane infestate și a fost raportat în Tenerife.

Constantin Pletosu