19 mai 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Tenerife reușește să coboare la nivelul 2 de alertă sanitară

Scăderea numărului de contaminări cu Covid-19 a permis apariția unei situații mai puțin restrictive. Începând de astăzi se va putea circula între insule fără o declarație pe propria răspundere sau un motiv intemeiat și fără test

Noutatea vine din partea lui Blas Trujillo – Ministrul Sănătăți din Guvernul Insular, care a anunțat că după analizarea raportului epidemiologic realizat astăzi, marți, 4 mai, insula Tenerife poate coborâ la nivelul de alertă 2, după ce și-a îmbunătățit indicatorii în ultimele zile iar schimbarea de nivel intră în vigoare chiar de astăzi. Tenerife va rămâne la acest nivel de alertă până pe data de 11 mai, când indicatorii săi vor fi analizați din nou, moment când se va decide dacă insula rămâne la acest nivel de alertă sau dacă vor fi necesare noi schimbări.

Potrivit raportului epidemiologic întocmit de Direcția Generală de Sănătate Publică a Serviciului de Sănătate din Insulele Canare, numărul mediu de cazuri diagnosticate pe insulă a trecut de la 97 în perioada 14-27 aprilie la o medie de 75 cazuri la 100 000 de locuitori în ultimele șase zile.

Redăm, în tabloul de mai jos, situația restricțiilor pentru întregul arhipelag!
Dacă la nivelul 1 și „semafor verde” viața se desfășoară fără mari restricții, să vedem ce pot și ce nu pot face locuitorii aflați pe insulele aflate în „semafor portocaliu” și nivel 2 de alertă:

Limitarea libertății de circulație a persoanelor pe timp de noapte va continua să aibă loc între orele 23.00 și 6.00.
Capacitatea maximă a grupurilor, atât în spațiile publice cșt și cele private, va fi majorată la maximum 6 persoane, cu excepția coabitanților care pot fi mai mulți.
– În cazul activităților hoteliere, restaurantelor, teraselor, barurilor și cafenelelor, număr maxim a celor care vor sta la o masă va fi de 6 persoane în aer liber și de 4 persoane în interior. Ora de închidere va fi 23.00. Pe terase sau în alte spații exterioare, în funcție de unitate, capacitatea maximă autorizată va fi de 75%. Pentru spațiile închise aceasta va fi de 50%. La bar nu vor putea sta mai mult de 2 persoane, cu o distanță de siguranță între ele de 2 metri. În plus, unitățile hoteliere și de alimentație publică din Insulele Canare trebuie să țină o evidență a clienților care stau în zonele interioare ale barurilor și restaurantelor.
– Pentru activitățile sportive de grup în zonele interne ale bazelor și centrelor sportive în care nu este posibil să se mențină în permanență distanța de siguranță de 2 metri, este permis un număr maxim de 6 persoane pe grup, inclusiv instructorul. În plus, distanța de siguranță de 2 metri între diferitele grupuri trebuie să fie garantată în permanență. Nu se va depăși mai mult de 75% din capacitate pentru fiecare dintre săli.
– În cazul transportului public terestru urban și metropolitan de pasageri, capacitatea sa rămâne redusă la 50%.
– În centrele spitalicești, vizitele externe sunt limitate și rămân sub supravegherea centrului.

Constantin Pletosu