19 mai 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

STARE DE ALERTĂ MAXIMĂ declarată pentru ploi abundente și furtuni în Insulele Canare

Guvernul Insulelor Canare, prin Dirección General de Seguridad y Emergencias, declară situație de alertă maximă de ploi în Insulele Canare. Starea de alertă maximă va începe în această noapte, 24 septembrie, la ora 00:00. Luni vor fi închise școlile

Decizia Guvernului a fost luată astăzi ținând cont de informațiile disponibile și aplicarea Planului Specific de Urgențe din Insulele Canare pentru astfel de situații cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile (PEFMA).

În aceste momente se află sub observație o zonă mare de presiune, situată la sud-vest de Insulele Canare, unde se produc ploi și furtuni. Se așteaptă ca aceste condiții atmosferice să se transforme într-o depresiune tropicală. Tulburările atmosferice vor începe să afecteze Insulele Canare începând de sâmbătă dimineața în zona de vest (sud-vest) extinzându-se pe parcursul weekendului în întreg arhipelagul.

Vor fi precipitații pe arii extinse, multe sub formă de averse de intensitate moderată, fără a exclude pe alocuri și o intensitate puternică și foarte puternică. Sunt prevăzute precipitații de la 60 până la 100 mm în 24 ore sau chiar mai mult.

Luni, 26 septembrie, școlile vor rămâne închise

Guvernul Regional a decis să anuleze cursurile de luni în Insulele Canare din cauza efectelor pe care le va avea asupra insulelor ciclonul tropical care va aduce cele mai abundente ploi din ultimul deceniu, potrivit declarațiilor președintelui regional, Ángel Víctor Torres.

Torres a precizat că, deocamdată, traiectoria ciclonului face ca miezul acestei depresiuni tropicale să nu atingă Insulele Canare, deși va avea efecte semnificative asupra insulelor La Gomera, El Hierro, La Palma, Tenerife și Gran Canaria, unde ploile vor fi extinse. Tot președintele insular a precizat că ar putea exista un efect negativ asupra aeroporturilor din arhipelag, dar nu și asupra transportului maritim.

Tehnicienii Guvernului Insular au precizat în conferința de presă de astazi că duminică va fi o zi complicată” și au recomandat populației din arhipelag să nu facă deplasări decât cele strict necesare.

Constantin Pletosu

One thought on “STARE DE ALERTĂ MAXIMĂ declarată pentru ploi abundente și furtuni în Insulele Canare

Comentariile sunt închise.