Lansare de carte la Ambasada României din Madrid
A fost prezentat publicului volumul doi a cărții „Povești călătoare”. Evenimentul a avut loc la exact un an de la prima apariție editorială a primului volum care a fost lansat în același loc
În seara zilei de 23 septembrie 2022 am participat la prezentarea celui de-al doilea volum de ”Povești călătoare” scrise de români din lumea întreagă și coordonat cu mare atenție de profesorul de filosofie, jurnalistul și scriitorul român stabilit în Franța, Ciprian Apetrei.
Evenimentul a avut loc la Madrid și a fost organizat de Ambasada României în Regatul Spaniei, chiar în sediul acesteia, pe strada Alfonso XIII, la numărul 157. Introducerea autorului a fost făcută de către Laviniu Enii, ministru consilier în cadrul secției politice a ambasadei noastre.
A fost pentru prima dată când pășeam în incinta Ambasadei românești, deși sunt rezident în Spania din anul 2004. Un loc unde am simțit imediat o atmosferă cunoscută, de mult uitată, tipic românească, de la domnul care ne-a înregistrat buletinul la intrare și până la decorurile din sala de ședințe unde încă existau panouri frumos aranjate din 2018, probabil amplasate cu ocazia centenarului unirii. Trebuie să menționez că panourile sunt foarte frumoase, au pe ele edificii sau locuri reprezentative din țara noastră și aveau conținut explicativ în limba spaniolă.
Autorul, Ciprian Apetrei, stătea împreună cu ministru consilier, Laviniu Enii, pe două fotolii încăpătoare. Acestea erau încadrate de alte două fotolii la fel de încăpătoare pe care stăteau două autoare a două povești din cele 42 cuprinse în acest volum, Laura Cătălina Dragomir și Teodora Gabriela Soporan.
În sală erau vreo 25-30 de persoane, emoția era pe măsură, mulți fotografiau neîncetat, unul dintre ei, probabil angajat al ambasadei, a amplasat un telefon pe un trepied, iar cel de-al doilea, care s-a prezentat foarte respectuos atunci când îmi luam locul în sală, mi-a înmânat 10 exemplare din publicația ”Români în Andalucia” pentru a le duce în Catalunya.
Laviniu Enii a elogiat frumos acest nou volum, a vorbit frumos și foarte atent cu cuvinte bine alese despre imigranții români, despre nevoia noastră de cultură și despre apariția acestui nou volum al ”Poveștilor Călătoare”. A continuat autorul care a explicat cum a luat ființă proiectul celor ”100 de povești călătoare” în anul centenarului, cum s-a născut ideea de a coordona culegerea poveștilor de la răspunsurile pe care le primea de la cititorii articolelor din Adevărul.
Tristețea s-a aplecat peste sală și liniștea devenea tot mai adâncă atunci când Laura Cătălina Dragomir a explicat drumul greu al pribegiei și ”suferința imigranților” despre care vorbeau la început doar jurnaliștii de ”polemică memorabilă”. Repede, această condiție a românului pribeag a devenit subiectul nostru. Femeia româncă puternică și luptătoare care își manifestă suferința mai mult decât bărbatul român care lucra pe șantier sau în ateliere unde socializarea cu alți conaționali i-ar fi făcut pribegia mai ușoară.
Un eveniment autentic și original din toate punctele de vedere, o ”bifare culturală” pentru Ambasada care putea să câștige mult mai bine dragostea și interesul românilor din capitala Regatului Spaniol și o altă ”bifare emoțională” pentru cei prezenți în sală.
Dorul de România se ascute și durerea noastră e tot mai scundă când asistăm la o prezentare de carte care reflectă în totalitate personalitatea și imaginea românului pribeag. E ca și atunci când cineva îți spune că pari obosit și îngândurat și tu chiar ești obosit și îngândurat.
Am fost invitat să spun câteva cuvinte, am spus că nu există mai multe Românii, că nu putem auzi de la cei de acasă ”aici la noi e altfel decât acolo la voi”, că nu mai putem tolera ”două Românii” pe noi și voi sau pe voi și noi, suntem aceeași noi, românii, cetățeni ai României.
Așa cum spunea în cuvântul său introductiv Laviniu Enii, ”am început să simt cum e să fii pe alte meleaguri”, chiar dacă dumnealui este un angajat al statului român simte pribegia. Dumnealui ne poate spune cum e să fii unul dintre noi și unul dintre voi.
Iar atunci când autoritățile din România vor înțelege durerea românului pribeag așa cum o înțeleg ambasadorii României sau reprezentanții ambasadelor noastre care organizează lansarea de carte a ”Poveștilor Călătoare” vom putea spune că migrația românului poate avea la un moment dat un sens invers din afară spre interiorul granițelor, cu sute și mii de români care se întorc acasă!
Ovidiu Constantin Banea
Pingback: Lansare de carte la Ambasada României din Madrid - Știri Din Spania