14 iunie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Spania propune un registru cu nevaccinații

La aceste date vor avea acces statele din Uniunea Europeană dar nu vor fi date publicității

Spania va întocmi un registru electronic cu persoanele care refuză să se vaccineze împotriva COVID-19. Fişierele nu vor fi făcute publice dar la ele vor avea acces şi alte state europene, a anunţat luni ministrul spaniol al sănătăţii, Salvador Illa.

Ministrul a reamintit că în Spania vaccinarea nu va fi obligatorie. În privinţa persoanelor care nu vor să se vaccineze, este alegerea lor dar, ”ceea ce vom face, va fi un registru electronic care, în plus, va putea fi accesat și de alte ţări din Uniunea Europeana”, a continuat el, precizând că se referă la acele ”persoane cărora li s-a propus vaccinarea, dar care pur şi simplu au refuzat”.

Declaraţia ministrului spaniol apare la o săptămână după publicarea unui studiu al Centrului de Investigaţii Sociologice de la Madrid, care a constatat un fapt îmbucurător și anume, o scădere spectaculoasă a procentului spaniolilor reticenţi faţă de vaccinul împotriva COVID-19, de la 47% în noiembrie la 28% în decembrie.

De menționat că Spania este una dintre ţările europene cu peste 50.000 de morți de la începutul pandemiei. Duminica trecută, în Regatul Spaniei, a început vaccinarea cu vaccinul produs de Pfizer-BioNTech. Guvernul de la Madrid s-a angajat ca până la sfârşitul lunii februarie să vaccineze circa 2,5 milioane de persoane din categoriile cele mai vulnerabile. Până în vară se dorește să se ajungă la 20 de milioane de persoane vaccinate, dintr-o populaţie totală de circa 47 de milioane de locuitori, iar până în septembrie să se ajungă la vaccinarea tuturor celor care doresc acest vaccin.

Constantin Pletosu