22 februarie 2024
CronicăCulturăRomâni în CanareRomâni în lume

Se poate trăi credința într-o lume virtuală și digitalizată?

DA, au spus participanții la Congresul Nepsis – 2019, desfășurat în Gran Canaria!

Cum se poate trăi credința într-o lume virtuală și digitalizată? – a fost tema dezbătută timp de trei zile la Congresul Nepsis – 2019, întâlnire ajunsă la a 20-a ediție și dedicată tinerilor români ortodocși din toată Europa!

La startul evenimentului s-au înscris peste 200 tineri din Portugalia, Spania, Danemarca, Marea Britanie, Irlanda, Franța, Elveția, Germania, Belgia, Italia și România, dar și mulți iubitori de activități culturale organizate de Biserica Ortodoxă Română în Diaspora.

Înaltpreasfințitul Iosif, mitropolit al Mitropoliei Europei Occidentale si Meridionale

Congresul, considerat un succes, a fost organizat de  Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, gazda fiind parintele Daniel Tătăran de la Parohia Ortodoxă Română Sfânta Maria Egipteanca din Gran Canaria, iar Centro Diocesano Pastoral de Tafira, situat în campusul din Centrul Universitar din Gran Canaria, a fost locul de desfășurare.

Înaltii prelați prezenți la Congresul Nepsis 2019

Congresul de anul acesta a avut parte de participarea extraordinară a Înaltpresfințitul Parinte Iosif, mitropolit al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale, a Preasfințitului Părinte Timotei, episcopul Spaniei și Portugaliei, a Preasfințitului Părinte Teofil de Iberia – episcop vicar la aceeași episcopie precum și a Preasfințitului Părinte Atanasie de Bogdania, episcop vicar a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Prof Adrian Opre și pr. Liviu Vidican Manci

Pentru a intra în esența subiectului, atât de actual și delicat, organizatorii au invitat din țară doi importanți conferențiari, Adrian Opre – profesor, decanul Facultății de Psihologie la Universitatea din Cluj Napoca și Liviu Vidican-Manci, preot, profesor și director la Seminarul Teologic din același oraș. Pe toată durata zilei de sâmbătă, 5 octombrie, au avut loc conferințe, expuneri și dezbateri. S-au organizat ateliere de lucru cu tinerii care și-au spus părerea despre cum văd ei trairea credinței în această lume noua, virtuală și digitaliazată.

Natalia Elena Intotero, ministru MRP și Gabriela Dancău, ambasador

La acest important eveniment au luat parte și reprezentanți ai Guvernului României prin prezența Nataliei Intotero – Ministru pentru Românii de Pretutindeni și a Gabrielei Dancău – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Spaniei care a prezentat românilor participanți la Congresul Nepsis 2019, salutul președintelui României, Klaus Iohannis. Au mai participat Alina Elena Râmaru – Consul Onorific al României în Insulele Canare, implicată și în organizarea evenimentului dar și membrii ai Asociației Românilor din arhipelag – RumaCan.

Moment în care preacuviosul părinte Daniel Tătăran primește vestea primirii distincției

Evenimentul s-a încheiat duminică, 6 octombrie, cu Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Iosif și de ceilalți prelați prezenți, împreună cu preoții din parohiile participante. În acest context, pentru modul cum a fost organizat Congresul Nepsis 2019, preacuviosului parinte, Daniel Tătăran – preot slujitor in parohia gazdă, i-a fost acordată distincția cu însemnele de protosinghel cu dreptul de a purta cruce și bederniță. La sfârșitul zilei, Înaltpreasfințitul Iosif a ținut să aibe o discuție amicală cu tinerii prezenți la acest important eveniment spiritual, moment în care, cei care au ieșit în evidență la spectacolul de sâmbătă seara dar și pe tot parcursul congresului au fost premiați.

Grupul de premiați ai Congresului Nepsis – 2019

Congresul Nepsis de anul viitor va avea loc la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, la Berna în Elveția.

Constantin Pletosu – Gran Canaria