22 februarie 2024
ConsulatPoliticăRomâni în Canare

Dialog constructiv între MRP și românii din Insulele Canare

La alegerile prezidențiale, românii din Insulele Canare vor avea patru secții de vot, două în Tenerife și două în Gran Canaria

Întâlnire fulger la sfârșitul săptămânii trecute între o delegație guvernamentală condusă de Natalia Intotero, ministrul la Ministerul Românilor de Pretutindeni și reprezentanți ai românilor din Insulele Canare!

Evenimentul a avut loc vineri, 4 octombrie, de la ora 19:00, la Hotelul Cristina din orașul Las Palmas – Gran Canaria si a fost organizat de Gabriela Dancău, ambasadorul României în Regatul Spaniei și de Alina Elena Râmaru, consulul onorific al României în Insulele Canare.

Întâlnirea de la Hotel Cristina din Las Palmas de Gran Canaria

Discuțiile purtate au adus în plim-plan problemele legate de alegerile prezidențiale de luna aceasta dar și problemele apărute în viața românilor care locuiesc la mii de kilometri de țara mamă.

Astfel, ministrul a dorit să fie alături de ei și să discute deschis pe teme de interes, fiind primul ministru dintr-un Guvern al României care îi vizitează pe românii din Insulele Canare. Mai mult, delegația oficială a fost una mixtă, din care au facut parte atât Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, cât și Ministerul Afacerilor Externe și Autoritatea Electorală Permanentă. Scopul a fost de a prezenta proiectele cu care MRP vine în sprijinul românilor de pretutindeni, dar și măsurile guvernamentale prin care se încurajează reîntoarcerea în țară a conaționalilor noștri, precum și noutățile legate de votul în străinătate.

Delegația condusă de ministrul Natalia Intotero

Romanii prezenti la întâlnire s-au arătat încântați de inițiativa ministrului și au folosit vizita ca o ocazie de a dialoga cu factori de decizie importanți despre provocările, dar și succesele din viața lor departe de țară. Au dorit, de asemenea, să afle informații despre cursurile de limbă și cultura română dar și despre măsurile de reîntoarcere în România. De altfel, la finalul întâlnirii au primit materialele informative, precum și manuale în limba română.

Tot în cadrul acestei întâlniri ministrul i-a încurajat pe cei prezenți să întocmească și să depună proiecte pentru a obține finațări nerambursabile din partea MRP, dând exemple de proiecte de succes prin care identitatea românească este nu doar păstrată, ci și sărbătorită peste tot în lume.

Reprezentanții românilor prezenți la întâlnire au dorit să afle și noutăți despre apropiatele alegeri prezidențiale, iar oficialii MAE și AEP au oferit răspunsuri documentate la toate întrebările. De altfel, la viitoarele alegerile de luna aceasta, românii din Insulele Canare vor avea de două ori mai multe secții de vot decât la alegerile europarlamentare din vară. De data aceasta vor fi înființate 4 secții de vot, 2 în Gran Canaria și 2 în  Tenerife.

Constantin Pletosu – Gran Canaria