14 iunie 2024
CronicăPolitică

Un pod va lega insula Lanzarote de Fuerteventura

Lucrarea va costa peste un miliard de euro și va avea o lungime de 12 kilometri

Declarațiile recente ale deputatului PSOE pentru FuerteventuraIñaki Álvaro Lavandera, la postul de radio Fuerteventura FM, scot în evidență dorința politicului insular de a lega cele două insule meridionale ale arhipelagului printr-un pod sau, o propunere mai nouă, printr-un tunel care ar elimina „bariera” de apă lungă aproximativ 12 kilometri.

Calculele făcute de echipa PIOF, Planului Insular pentru Managementul Fuerteventura, pentru construcția și întreținerea viitoarei opere între Fuerteventura și Lanzarote, de la Corralejo la Playa Blanca, relevă faptul că toată lucrarea va costa în jur de un miliard de euro. În acest sens a fost demarat deja un proiect de fesabilitate.

Care ar fi beneficiile aduse de această măreață operă?

Ansamblul creat ar fi mai atractiv ca destinație turistică în Insulele Canare la nivel internațional, cu o prognoză curentă de aproximativ trei milioane de turiști anual și cu posibilitatea unei creșteri viitoare.

Insulele s-ar putea completa reciproc din punctul de vede al atracțiilor turistice, ceea ce ar duce la vizitarea celor două insule în ansamblu. Peisajele celor doua insule sunt, unice și diferențiate. Noua legatura ar extinde oferta totală de plaje si diverse echipamente precum terenuri de golf, porturi sportive, hoteluri și două aeroporturi internaționale.

Prin crearea unei legături rutiere între Fuerteventura și Lanzarote, ar fi facilitat accesul produselor din sectorul primar al fiecărei insule, ceea ce ar îmbunătăți aprovizionarea, vânzarea și accesul la acestea.

În noua situație creată populația totală a insulelor ar depăși 300.000 de locuitori, ceea ce ar facilita accesul la servicii precum sănătatea, educația, justiția și instalarea de noi alocări publice comune care au nevoie de un număr minim de locuitori pentru a putea fi puse în practică.

Monica Cercan – Fuerteventura