Școlile cu predare în limba română din regiunea Odesa au renunțat la sintagma „limba moldovenească”
Sintagma „limba moldovenească” nu mai este folosită în niciuna dintre cele 16 școli cu predare în limba română din regiune
Ultimele trei școli din regiunea Odesa, care au predare în limba română și-au redenumit limba maternă din „moldovenească” în română, scrie ziarul Dumskaya din Odesa. Astfel, sintagma „limba moldovenească” nu mai este folosită în niciuna dintre cele 16 școli cu predare în limba română din aceasta regiune sudică a Ucrainei.
După datele ultimului recensământ, făcut acum 23 de ani, printre alte etnii din regiunea Odesa, 123 800 de persoane s-au declarat moldoveni și 724 români. În cele 16 școli din zonă procesul de învățământ s-a desfășurat integral sau parțial în limba indicată în documentele oficiale de până acum și anume cea „moldovenească„.
„Românizarea școlilor moldovenești din Ucraina deschide oportunități suplimentare pentru elevi si studenti, pe lângă înscrierea la universitățile din România. În baza legii cu privire la drepturile minorităților naționale, reprezentanții acestora, care au mers la școală înainte de 1 septembrie 2018, au dreptul de a finaliza studiile secundare în limba lor maternă, dacă aceasta este una dintre limbile Uniunii Europene” – mai precizeaza cei de la ziarul ucrainean citat.
Tot publicația din țara vecină menționează că, în momentul de față, majoritatea asociațiilor etnoculturale din regiune împărtășesc poziția Curții Constituționale a Republicii Moldova și chiar au dat în judecată Ministerul Educației din Ucraina, cerând modificări ale programelor școlare și redenumirea limbii de predare. Fără aceasta absolvenții au probleme la intrarea în universitățile din România pentru care ar trebui să obțină certificate suplimentare de competență în limba română.
Publicația ucraineana Dumskaya mai amintește și despre incapacitatea autorităților moldovenești în a clarifica încă de la începutul existenței sale situația limbii materne. Chiar dacă prin Declarația de Independență din 1991, în Moldova a fost declarată limba română ca limbă de stat, Constituția adoptată trei ani mai târziu a legiferat limba moldovenească în locul celei române, în baza grafiei latine, creând mari confuzii.