Expoziția „Genii ale Culturii Române” la Cinema Unirea din Botoșani
Evenimentul este rodul colaborării dintre Institutul Hispano-Român și Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii “Mihai Eminescu”
Expoziția „Genii ale Culturii Române” este un proiect al Institutului Hispano-Român, care și-a propus să evidențieze cinci personalități remarcabile ale culturii din țara noastră. Aceste genii au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea și promovarea culturii române, lăsând în urma lor un imens patrimoniu cultural. În urma cercetării și evaluării activităților multor personalități din ultimele două secole, s-a decis intocmirea unei liste de 5 personalități de geniu care au adus o contribuție deosebită culturii române prin activitățile și creațiile lor făcute în cursul vieții.
Vernisajul expoziției „Genii ale Culturii Române” va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, la Cinema Unirea din Botoșani. Ulterior, expoziția va fi găzduită de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii “Mihai Eminescu” rămânând la dispoția celor interesați până pe 31 martie 2024.
Care sunt cele cinci personalități de geniu selectionate?
· Mihai Eminescu, “omul deplin al culturii române”, poet, prozator și jurnalist român, considerat cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatură română.
· Nicolae Iorga, istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, profesor universitar și academician, iar după afirmațiile lui George Călinescu: “un Voltaire al culturii române” în primele decenii ale secolului XX, prin rolul jucat de acesta
· Constantin Brâncuși, sculptor român, ce a contribuit la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptură, ales membru post-mortem al Academiei Române.
· Mircea Eliade, istoric al religiilor, filozof și profesor universitar, autor a peste 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filosofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematici variate
· Gheorghe Petrașcu, pictor tecucean, academician, fondator al unui curent artistic, caracterizat printr-un colorit grav, concentrat și prin forța de evocare a obiectelor și peisajelor, cuprinse în mediul lor imediat.
De menționat că prima vernisare a expoziției din acest proiect a avut loc în Castellón de la Plana, Spania, în luna noiembrie a anului trecut, moment când a fost primită cu mare entuziasm de către comunitatea românească din această zonă. Proiectul este finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și a fost realizat în colaborare cu Asociația “Dacia” din Rivoli – Italia și Muzeul de Istorie “Teodor Cincu” din Tecuci. Până în acest moment expoziția a mai fost găzduită în Romania de Muzeele din Tecuci, Bârlad și Vaslui, urmând, luni, vernisajul de la Ipotești.