8 octombrie 2024
ConsulatCronicăLegislațiePoliticăRomâni în CanareRomâni în lume

Românii vor avea buletine noi

Noul document fi obligatoriu începând cu vârsta de 12 ani, va avea un CIP și dimensiunea unui card bancar.

Ministerul de Interne prin Direcția de Evidență a Populației anunță că din august 2021 va începe procesul de schimbare a actualelor cărți de identitate.

Care vor fi principalele noutăți prezente în noul document românesc:

  1. Va fi de dimensiunea unui card bancar.
  2. Va fi obligatoriu, începând cu vârsta de 12 ani.
  3. Va conține un CIP cu amprentele degitale și elemente de identificare facială – fotografia.
  4. Va avea noi elemente de securitate și va putea fi folosit în loc de pașaport în toate statele din interiorul Uniunii Europene.
  5. Cine nu dorește, din diferite motive, să-și schimbe actul de identitate, cu cel nou, electronic, poate solicita un act de identitate simplu, dar care va fi valabil doar în țară.
  6. Cetățenii români din străinătate pot solicita noul act de identitate fără a mai fi nevoie să facă dovadă că locuiesc în România.
  7. Părinții pot cere un act de identitate electronic pentru copiii lor chiar mai devreme de împlinirea vârstei de 12 ani.

Pentru a asigura cetăţenilor români exercitarea dreptului la liberă circulaţie pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, în condiţii similare celorlalţi cetăţeni UE, România a fost obligată să emită aceste noi acte electronice de identitate. Operațiunea de schimbare va începe în luna august 2021.

Cu ajutorul noului act de identitate, cetăţenii români vor putea, indiferent de locul unde se află, în România sau în afara teritoriului naţional, să interacţioneze online cu autorităţile administraţiei publice şi să solicite acestora prestarea anumitor servicii. Întrucât, identitatea se certifică prin mecanisme similare semnăturii electronice, prezenţa fizică a cetăţeanului la ghişeu, nu va mai fi necesară, acesta putând accesa de la distanţă anumite servicii precum ar fi: înmatricularea unui autovehicul, obţinerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, a unor autorizaţii sau a altor documente de la autorităţile publice sau depunerea unor declaraţii personale prevăzute de lege.

Tot cu noul document electronic românii se vor putea autentifica în platforma informatică a asigurărilor de sănătate şi, în aceste condiţii, noul document va funcționa și ca un card de sănătate.

De ce carte de identitate de la 12 ani?

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă, se explică de ce a fost introdusă obligativitatea obţinerii actelor de identitate de la vârsta de 12 ani.

În contextul în care Regulamentul (UE) 2019/1157 introduce obligativitatea existenței în cadrul cărții electronice de identitate a unui suport de stocare de înaltă securitate, care conține o imagine facială a titularului cărții și două amprente digitale, în modele digitale interoperabile, în temeiul căreia cetățeanul își exercită dreptul la liberă circulație, dar stabilește posibilitatea ca statele membre să poată excepta de la obligativitatea prelevării amprentelor persoanele în vârstă de până la 12 ani, în scopul corelării termenelor impuse potrivit cadrului normativ intern cu termenele impuse de Regulament și pentru a asigura cunoașterea structurii populației, este necesară impunerea obligației de solicitare a actului de identitate de la vârsta de 12 ani, corelativ cu reglementarea posibilității de eliberare a cărții electronice de identitate de la naștere.
Se intenționează ca această obligație să fie impusă odată cu aplicarea dispozițiilor Regulamentului (UE) 2019/1157.

Pentru a nu fi create dificultăți în aplicare au fost stabilite și norme tranzitorii în acest sens prin care se va reglementa obținerea actelor de identitate de către persoanele cu vârsta între 12 și 14 ani la data impunerii obligației” – se mai arată în nota de fundamentare.

Constantin Pletosu – Bucuresti