14 iunie 2024
CronicăPoliticăRomâni în lume

România sub ordonanță militară

Nu se va putea circula pe străzi în grupuri mai mari de 3 persoane, iar părăsirea domiciliului între orele 22:00 și 6:00, fără motiv, va fi interzisă.

Ministrul de Interne al României, Marcel Vela, a emis aseară o ordonanță militară, prin care se interzce circulația pe domeniul public a grupurilor mai mari de 3 persoane. Totodată, sunt introduse recomandări de circulație pe timpul zilei dar mai ales pe timpul nopții. De asemenea, se suspendă activitatea mai multor tipuri de activități comerciale. Măsurile intră în vigoare de astazi, duminică, începând cu ora 22:00, după publicarea ordonanței în Monitorul Oficial.

Printre restricțiile date în această ordonanță se numară și suspendarea temporară a activităților cabinetelor de medicină dentară, fiind permise doar intervențiile stomatologice de urgență.

Se va suspenda temporar activitățile de comercializare cu amănuntul cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.

Circulația persoanelor în afara locuințelor se va efectua numai pentru interes profesional, pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie sau pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță.

De asemenea se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine. Excepție fac membri de familie ai cetățenilor români dar și membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România.

Persoanele izolate la domiciliu, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază. Persoanele carantinate, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate vor fi carantinate din nou pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.

Se vor putea oficia slujbe în lăcașurile de cult, fără accesul publicului, acestea putând fi transmise în mass-media sau online. Se vor putea oficia acte religioase cu caracter privat – botez, cununie, înmormântre, la care pot participa maximum 8 persoane. Se va putea efectua împărtășirea credincioșilor bolnavi doar la domiciliul acestora.

Monica Cercan – București