22 februarie 2024
Cronică

Peste 4000 de persoane evacuate în Gran Canaria

Incendiul izbucnit ieri, la primele ore ale după amiezii, s-a dovedit a fi deosebit de violent.
Se discută de un triplu factor de „risc 30” – temperaruri de peste 30°C, umiditate sub 30% și vânt cu peste 30Km/h.

Peste 4.000 de persoane din 40 de centre urbane aflate în zona calamitată au fost deja evacuate. Cele mai multe sunt din Las Lagunetas, Risco Prieto și partea superioară a Aríñez (casa Galaz) din San Mateo, conform declarațiilor oficiale ale serviciului 112.

Evacuările au fost efectuate și în Gáldar, dar și în Juncalillo, Fagagesto, El Tablado și Las Cuevas. Cartierul Valsendero este, de asemenea, evacuat. Cei afectați au fost transferați la centrul sportiv Valleseco. În Moya, a fost activat și un adăpost facut într-unul dintre hotelurile din zonă unde au fost adapostiți cei din localitățile Lomo Marco și Aguas de Fontanales.

Persoane evacuate pe timpul noptii

Cartierul La Culata din San Mateo a fost, de asemenea, evacuat preventiv. Evacuările au continuat pe toată durata nopții doar până aseară fuseseră evacuate peste 2.000 de persoane. Aceste evacuări afectează 6 municipalități ale insulei: Tejeda, Valleseco, San Mateo, Gáldar, Moya și Artenara.

Incendiul pornit ieri, sâmbătă, la primele ore ale după amiezii în Valleseco a distrus, până aseara la ora 23:00, peste 700 de hectare de pădure, un incendiu care a forțat evacuarea a peste 4.000 de persoane și continuă să avanseze pe două fronturi. Până în prezent nu există date fiabile cu privire la proveniență.

Pompieri la lucru pe timpul noptii.

Dacă ieri, sâmbătă, au lucrat intens șapte elicoptere care au permis o descărcare rapidă a apei – la doar o oră de la darea alarmei acestea erau la lucru – astăzi, duminică, resursele vor crește și vor exista unsprezece mijloace aeriene – nouă elicoptere și două avioane.

Vom reveni cu amănunte!

Constatin Pletosu – Gran Canaria