22 februarie 2024
Cronică

Incendiu fără control în Gran Canaria

Alte doua incendii semnalate în Tenerife și Lanzarote.
Dacă au probleme, cetățenii români aflați pe insule se pot adresa Ambasadei României de la Madrid. Informații în articol!

Incendiul a fost semnalat pentru prima dată în zona Valleseco sâmbătă după amiază. Surse neautorizate spun că focul ar fi fost aprins de un cetățean din partea locului care a și fost arestat.

Elicoptere survolând și aruncând apa în zona incendiată

În momentul de față frontul principal al incendiului se află în Parcul Natural din Tamadaba, care se întinde pe o suprafață de peste 7.500 de hectare într-o zonă declarată de UNESCO, Rezervație a Biosferei. Pana în momentul de față din zona afectată au fost evacuate peste 9000 de persoane.

Se lucrează intens cu mijloace aeriene

Specialiștii prezenți la fața locului spun că din cauza reliefului muntos, focul produce un efect de coș care aruncă cenușa aprinsă la distanțe mari, determinând în acest mod extinderea incendiului. Tot ei spun că focul este în afara controlului chiar dacă până ieri seară, deci în 24 de ore de la declanșare, s-au aruncat în zona incendiată peste 1000 de tone de apă.

Pentru că autospecialele de pompieri nu pot interveni în zonă din cauza reliefului accidentat, se lucrează cu 14 elicoptere și hidroavioane. De mâine efectivul acestora se va mări cu încă doua elicoptere care vor sosi din peninsulă. Astăzi, a sosit în zonă și ministrul agriculturii din Guvernul Spaniei.

Pentru a urgentà diminuarea dezastrului creat de incendiu, autoritățile fac un apel la populație de a nu intra în zona afectată. În acest scop au fost închise urmatoarele drumuri: CG-60, CG -15, CG-600, CG-210, CG-21, CG-150, CG-70, CG-230, CG-400, CG-215, CG-216, CG-217, CG-220, CG-70, CG-710, CG-704, CG-75, CG-305, CG-231 si CG-299.

Focul se aproprie vertiginos de zona locuită

Focului este distructiv și de neoprit – spune Federico Grillo, șeful de la sectia Urgențe de la Cabildo din Gran Canaria. Incendiului a început sâmbătă după-amiază la Valleseco iar până duminică după-amiază arsese deja 3.400 de hectare de pădure de pin. Există și multe locuințe distruse. Tot Grillo a spus că situația, pe care a numit-o – în afara capacității de stingere, va rămâne la acest nivel de severitate pentru încă două sau trei zile. Una dintre caracteristicile negative ale acestui incendiu este că arderea controlată este imposibilă și că, atunci când o parte a incendiului a fost stinsă, focul a revenit învăluind trupele de pompieri. Ființa umană nu este capabilă să controleze un astfel de incendiu – a recunoscut expertul.

Incendiul de la Vilaflor – Tenerife

De menționat că ieri, duminică, au fost semnalate două incendii, dar de mici proporții în comparație cu cel din Gran Canaria, pe alte două insule din arhipelag. Unul dintre incendii a fost localizat și stins în zona Llano IngenioVilaflor din Tenerife.
Cel de-al doilea incendiu a fost în zona numită Elvira Sánchez, spre Malpaso, nu departe de El Bosquecillo, unica zona împădurită din Lanzarote.

Incendiul din Lanzarote

Cetățenii români aflati pe insulele afectate pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României în Regatul Spaniei +34917344004, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.
În situații cu caracter deosebit, cetățenii români pot apela telefonul unic de urgență 112 și pot solicita asistență la Secția consulară a Ambasadei României la Madrid, telefon +34649656032.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://meteoalarm.eu/en_UK/0/0/ES-Spain.html, http://madrid.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația Călătorește în siguranță http:/www.mae.ro/app_cs, care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Vom reveni cu amanunte!

Constantin Pletosu – Gran Canaria