14 iunie 2024
Cronică

Continuă seria incendiilor violente în Gran Canaria

Un violent incendiu a izbucnit din nou în Gran Canaria astăzi la amiază.

Insula Gran Canaria era, deja, în alertă pentru possibila producere de incendii, deoarece temperaturile din săptămâna aceasta au ajuns și chiar depășit, 37 °C, vegetația fiind foarte uscată.

Incendiu Valleseco – Gran Canaria

De data aceasta zona afectată este Valleseco, mai precis în Barranco de Los Pajaritos, între Cueva Corcho și Crespo, în partea centrală a insulei. La fața locului au fost trimise mijloacele de stingerea incendiilor pe calea aerului, AH și Kamov, de la aeroportul Los Rodeos din Tenerife. În partea a doua a după amiezii de sâmbătă, celor șapte aparate de zbor implicate în stingerea focului s-a alăturat un alt hidroavion care s-a înalțat în zbor de la Málaga.

Pentru incendiul declanșat astăzi și în baza informațiilor primite, Direcția Gernerală de Siguranță și Urgență și Guvernul Insulelor Canare au decretat calamitate de gradul 2, iar localitatea Tejeda este, în momentul de față, evacuată. Afectată este și localitatea Moya. Drumul GC-150, de la Los Pechos la Pinos până în Gáldar este închis traficului.

Incendiu Valleseco – Gran Canaria

Din cauza puterii focului declanșat, spre seara zilei de sâmbătă, s-au înmulțit numărul drumurilor închise. Astfel, dacă drumul GC-150 a fost închis aproape imediat după declanșarea incendiului, la scurt timp a fost închis și drumul GC-230, la intersecția dintre Ariñez și Cueva Corcho spre Valleseco, de la punctul kilometric 1.200 la 3.700. De asemenea a fost închis și drumul GC-21 la intersecția cu GC-214, Madrelagua până la intersecția cu GC-70.

Amintim că săptămâna trecut au avut loc alte două incendii de proporții pe această insulă în care au fost distruse peste 1500 de hectare de padure și vegetație.

Vom reveni cu amănunte!

Constantin Pletosu – Gran Canaria