12 iulie 2024
CronicăPolitică

Pensionarii din Insulele Canare nu vor mai plăti medicamentele

Începând de astăzi, 17 mai, pensionarii din Insulele Canare nu vor mai trebui să plătească pentru achiziționarea medicamentelor prescrise de medicul lor de familie.

În Monitorul Oficial al Insulelor Canare s-a publică ieri, 16 mai, decretul cu numărul 78/2019, care garantează furnizarea gratuită în serviciul de ambulatoriu al Serviciului de sănătate al Insulelor Canare pentru titularii de card de sănătate individual care au statut de pensionar, al căror venit este mai mic de 18.000 de euro pe an.

De această măsură, care va intra în vigoare astazi, 17 mai, vor beneficia 70% dintre pensionarii canarieni, circa 292.458 de persoane. Noul decret va implica o investiție din partea guvernului local de peste 14 milioane euro.

„Prin această măsură încercăm să dăm înapoi locuitorilor din Insulelor Canare, în special pensionarilor cu mai puține resurse, ceea ce criza economică le-a luat. Mi se pare un act de justiție făcut pentru populația mai puțin norocoasă a acestei zone. Noile măsuri adoptate sunt pentru stimularea redresării economice și a creșterii bunăstării populației din arhipelag „ – a declarat într-o conferință de presă, Fernando Clavijo, președintele Insulelor Canare.

Prezentul decret a fost adoptat pentru a asigura tratamentele medicale al persoanelor cu venituri mai mici, deoarece s-a constatat că în timpul crizei, un număr semnificativ de pensionari și beneficiarii lor, nu au mai început, și-au amânat sau chiar suspendat, tratamentele prescrise de medici.

Cum se va aplica prezentul decret?

Subvențiile prevăzute în decret vor fi aplicate în mod automat, fără ca beneficiarii să fie obligați să efectueze orice alt tip de procedură. În acest sens, Asociațiile Oficiale ale Farmaciștilor din ambele provincii, vor avea o colaborare stransă, preluând procedurile derivate din facturile acestor medicamente pentru a evita ca pacienții să fie puși, suplimentar, pe drumuri.

Guvernul Insulelor Canare a luat ca referință modelul urmat de Comunitatea din Valencia, care, în anul 2016, a luat o măsură similară soldânduse cu rezultate remarcabile.

Noul decret vine ca o măsuri pentru a încuraja redresarea economică a familiilor și a întregii populații din arhipelag care au fost puternic afectate de criza din anii trecuți.

În ciuda acestor noi măsuri, Arhipelagul Insulelor Canare rămâne una dintre comunitățile autonome cu cele mai mici venituri pe cap de locuitor și este, de asemenea, una dintre regiunile cu cel mai mare număr de pensionari care au cele mai scăzute pensii din Spania, ceea ce justifică pe deplin adoptarea acestui decret.

Constantin Pletosu – universromanesc@gmail.com

One thought on “Pensionarii din Insulele Canare nu vor mai plăti medicamentele

Comentariile sunt închise.