Începe a doua ediție a Festivalului de Film Românesc în Tenerife
Festivalul se va deschide mâine, 21 mai și se va termina pe 25 iunie. Intrarea va fi gratuită. Sala de proiecție va avea locuri limitate.
Fundația Cristina de Vera-CajaCanarias și Institutul Cultural Român din Madrid dă startul celei de a doua ediții a Festivalului de Film Românesc din Tenerife, care va avea loc în perioada 21 mai – 25 iunie, la sediul fundației, Calle – San Agustín, San Cristóbal de La Laguna – Tenerife.
Această ediție este compusă din șase filme de lung metraj de producție recentă, creații prezente deja în cinematografele din Spania.
Festivalul demarează, marți, 21 mai, cu filmul, Imi este indiferent dacă mergem în istorie ca barbari, făcut în 2018 în regia lui Radu Jude. Filmul analizează o perioadă controversată în istoria României și anume, masacrul de la Odessa din 1941. Încărcat cu umor negru și presărat cu citate istorice, filmul ridică dileme interesante despre modul în care interpretăm istoria noastră și ne reamintește utilitatea artei pentru a ne face să reflectăm mai profund.
La această primă proiecție care va marca și deschiderea festivalului din acest an va fi prezent și Consulul Onorific al României în Insulele Canare, avocatul Alina Elena Râmaru.
A doua zi, marți, 28 mai, va fi prezentat filmul Familia Moromete la marginea timpului film alb/negru turnat în 2018 de regizorul Stere Gulea. Această bijuterie cinematografică prezintă o dramă de familie în momentul transformarii unui oraș înainte de sosirea comunismului în 1945, scoțând în evidență consecințele colectivizării și exproprierii pământului, schimbări care vor transforma pentru totdeauna structura socială a grupurilor țărănești românești. Regizorul s-a inspirat dintr-o operă literară a lui Marin Preda, iar filmul a fost prezentat ca un hit în cinematografele românești.
Luna iunie va începe cu filmul Limonada făcut tot în 2018 și va fi prezentat, marți, 4 iunie. Bazat pe propriile experiențe, regizorul Ioana Uricaru, ne arată dificultățile asistentei medicale Mara, după emigrarea în Statele Unite. Ajunsă aici se căsătorește cu un american și așteaptă sosirea cărții verzi. În timp ce încerca să construiască o viață mai bună pentru ea și fiul ei, tânăra începe să cunoască corupția, abuzul și dezamăgirea visului american imaginat.
Următoarea proiecție, marți, 11 iunie, este a filmului Un pas în urma serafimilor, film făcut în anul 2016 de Daniel Sandu. În anii ’90, în timpul tranziției țării spre democrație, adolescentul Gabriel intră într-un seminar ortodox. În acest context, s-a considerat că a fi preot însemnă un viitor sigur, dar protagonistul tânăr va trebui în curând să se confrunte cu lipsa de scrupule a părintelui Iván.
Pe 18 iunie va fi rândul filmului Fotbal infinit, film turnat în 2018 de Corneliu Porumboiu. În acest film, protagonistul realizează că regulile fotbalului sunt greșite și că acest sport trebuie modificat, raționalizat și eliberat de restricții. Acest film, aparent simplu, servește la conectarea cu situația socială și politică a României, vorbind despre visele și frustrarea generațiilor unei societăți care a crescut sub impunerea puterii, cum ar fi regulile fotbalului.
Festivalul de film de anul acesta se va încheia pe 25 iunie, cu creația Alice T., regizat de Radu Muntean în anul 2016. Acest film relatează povestea unei adolescente rebele și relația ei dificilă cu mama adoptivă. Problemele lui Alice de la școală și furia ei sunt complicate de o sarcină neașteptată. Mărturisirea va provoca tensiuni cu mama, convinsă că Alice nu va fi capabilă să facă față sarcinii dificile, fiind rănită de propria ei incapacitate de a avea copii.
Toate proiecțiile, care sunt în versiunea originală și subtitrate în limba spaniolă, vor avea loc la ora 20:00 la sediul Fundației Cristino de Vera – CajaCanarias, str. San Agustín, 18, La Laguna.
Intrarea este gratuită iar sala are o capacitate limitată de locuri.
Constantin Pletosu