Fluieratul din La Gomera seduce Cannes-ul
În următoarea săptămână, Cannes-ul va fi luat cu asalt, ca în fiecare an, de cineaşti, cinefili şi de zeci de mii de jurnalişti acreditaţi din toate colţurile lumii. Pe covorul roşu sunt aşteptate, în lumina reflectoarelor, mari nume ale cinematografiei internaţionale precum Quentin Tarantino, Terrence Malick, Leonardo DiCaprio, Brad Pitt sau Isabelle Huppert.
Printre filmele selecționate în concurs se află și creația regizorului român, Corneliu Porumboi, La Gomera, film realizat în România și insula La Gomera.
Pentru a-și interpreta personajele, actorii din filmul La Gomera, au trebuit să învețe acest fluierat tradițional din insula cu același nume.
Filmul relatează cum un polițist român călătorește în insula La Gomera din arhipelagul Insulelor Canare pentru a învăța fluieratul gomero și astfel, să poată comunica cu mafia pentru a-și salva prietenul, aflat într-o închisoare, dar singurul care știa unde este ascunsă o imensă avere. Este povestea suprarealistă cu care Corneliu Porumboiu concurează pentru premiul Palme d’Or de la Cannes de anul acesta, surprinzând și amuzând pe toți cei prezenți la festival.
Porumboiu a aflat de existența fluieratului gomer dintr-un documentar văzut acum zece ani ramânând fascinat de această formă de comunicare a locuitorilor de pe insula Gomera.
Protagoniștii acestei povestiri sunt Gilda, femeia fatală, rol jucat de Catrinel Marlon și Cristi jucat de Vlad Ivanov, un polițist corupt care este forțat să învețe fluieratul, pentru a comunica cu mafioții care vor să-l scoată pe prietenul fetei din închisoare.
Pentru a interpreta personajele lor, actorii au trebuit să învețe să comunice prin fluerat sau cel puțin sa învețe elementele esențiale ale acestei comunicări.
„Am studiat 15 zile in București cu ceilalti actori, pentru a învăța tainele acestui limbaj, cum se poziționează mâna, cum se găsește tonul potrivit, cum să suflă” – a explicat Marlon .
O îndeletnicire pe care Ivanov a luat-o la început ca pe o glumă dar mai apoi a descoperit că problema era serioasă și în același timp dificilă obligându-l să studieze și patru ore pe zi.
Până la urmă lecțiile de fluierat s-au dovedit a fi un proces foarte distractiv, a recunoscut actorul, care a subliniat că și filmările din La Gomera, unde a auzit oameni pe terase sau pe străzi „vorbind” prin fluier au fost interesante.
Împreună cu actorii români, la film au participat regizorul spaniol Agustí Villaronga și Canary Francisco Correa, un actor neprofesionist care a debutat cu acest film și care i-a ajutat pe ceilalți actori să învețe fluieratul.
Scopul meu în interpretarea acestui personaj a fost să mă ridic la un nivel cât mai înalt și cât mai apropiat de nivelul celorlalți actori pentru că eu nu sunt actor profesionist. Am încercat să învăț cât mai multe fără să deranjez pe ceilalți – a spus Correa. O experiență pe care a descris-o drept minunată și complexă din cauza lipsei de experiență în interpretare.
Porumboiu oferă o poveste comică în creația sa, cu momente care amintesc de filmul finlandez Aki Kaurismaki, un umor la care contribuie o coloană sonoră excelentă cu muzică care pleaca de la Iggy Pop la Richard Strauss sau Ute Lemper, care contribuie la marcarea ritmului unei povești cu o cadență foarte specială.
La Gomera este al patrulea film pe care Porumboiu îl prezintă la Cannes și primul în concursul oficial.
Constantin Pletosu