19 septembrie 2024
CulturăRomâni în lume

„Omul anului – Cartea anului 2018” la Tel Aviv


Mai multe personalităţi ale vieţii culturale, academice, universitare şi din domeniul cultelor, au primit, miercuri seara, la Tel Aviv, premiile, „Omul anului – Cartea anului 2018”, pentru activități de excepţie.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Scriitorilor Israelieni de Limbă Română (ASILR), cu sprijinul Ambasadei României la Tel Aviv, al Centrului Cultural Israeliano-Român de la Tel Aviv, a Fundaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Iudaismului Român și a Organizaţiei Unitare a Originarilor din România (AMIR).

Avem o tradiţie ca scriitorii de limbă română din Israel să se întâlnească cu publicul şi cu oaspeţi veniţi din toate colţurile lumii pentru a onora valorile limbii române, pentru a întări relaţiile de prietenie dintre România şi Israel şi pentru a omagia personalităţile a căror străduinţă de a excela în promovarea culturii române în lume merită răsplătită. De 11 ani acordăm premii personalităţilor cu rezultate de excepţie în promovarea limbii şi a culturii române. Sunt modele ale societăţii, oameni cu care ne mândrim şi pe care îi preţuim. Oameni care dau trăinicie podurilor de prietenie dintre cele două ţări, a declarat, în deschidere, Dragoş Nelersa, preşedintele ASILR, cel care a și înmânat premiile. Tot el a mai precizat că anul acesta galele de premiere „Omul Anului – Cartea Anului” se desfăşoară sub sloganul „Împreună – be’Yahad„.

Trebuie menționat că de-a lungul timpului au fost premiate mai multe personalităţi, oameni de cultură, oameni de ştiinţă, reprezentanţi de vârf din Guvernul României şi din Knesset-ul israelian, scriitori şi jurnalişti, dar şi doi foşti preşedinţi ai României, Traian Băsescu şi Ion Iliescu.

Distincţia „Omul Anului 2018” şi medalia Ierusalim Terra Santa au fost primite de Natalia Intotero și Teodor Meleșcanu pentru activitățile desfăşurate ca miniștri, ca expresie a recunoştinţei evreieşti pentru dezvoltarea dialogului intercultural, economic, social şi de promovarea cu succes a identităţii româneşti în lume.

Miniștrii Teodor Meleșcanu și Natalia Intotero, premiați la Tel Aviv

Premiul Omul Anului din Israel, împreună cu o medalie guvernamentală israeliană numismatică, a fost acordată unui om de ştiinţă de renume mondial, cercetător distins cu numeroase premii internaţionale – acad. prof. dr. Jean-Jacques Askenasy. El este al cincilea om de ştiinţă israelian care a devenit membru de onoare al Academiei Române, de-a lungul a 150 de ani de existenţă a acestei instituţii, fiind specialist în domeniul neuro-ştiinţelor, dedicat cercetării şi îmbunătăţirii vieţii omului.

Au mai primit distincţii, în lipsă, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, primarul Sectorului 1 din Bucureşti, Daniel Tudorache, Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte din România, dr. Ilie Ionel Ciuclea, preşedintele Societăţii Supercom din Bucureşti.

In același context au fost conferite și premiile Kavod, care înseamnă onoare şi gratitudine, premii de recunoaştere a contribuţiei la dezvoltarea şi promovarea tradiţiilor iudaice, relaţiilor de prietenie prin activităţi, proiecte, parteneriate în Romania, în Israel şi în lume. Au susţinut acest moment doi înalţi reprezentanţi ai religiilor din Israel: Superiorul Aşezămintelor Româneşti, Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, şi Rabinul Comunităţii Originarilor din România, E.S. Iosef Wasserman. În acest cadru a fost premiat consulul general al României la New York, Radu Cătălin Dancu , posibil ambasador, in viitorul apropiat, în Țara Sfântă. Același premiu au primit, reprezentantul Primăriei Municipiului Bucureşti, consilierul general Orlando Culea, directorul general Tarom la Tel Aviv, Daniela Dragne și un „veteran” al Knesset-ului, Micha Harish, preşedinte al AMIR, pentru întreaga activitate și sfântul rabin Ioséf Harel, rabinul pensionarilor din Tzahal.

Alte distincţii au mai primit directoarea Fundaţiei Wilhelm Filderman, Janina Ilie, şi Robert Schorr, directorul Departamentului de Cultură din cadrul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Premiile Cartea Anului 2018 au fost decernate scriitorilor Magdalena Brătescu pentru Cromatica Fericirii (proză), Paul LeiboviciJurnal de călătorie (reportaj turistic literar), Alexandru AndyAdio Mamă (proză umoristică), Ernest HuşanuRădăcini (proză scurtă memorialistică), Francisca StoleruCasa de pe Colina Doamnei (roman social), Tellu AbermanLecţii de viaţă (proză scurtă), Harry Bar ShalomOraşul de demult (roman biografic), Ada ShaulovDragoste în Amurg (roman de dragoste), Arie KupferschmidtIsraelul prin ochii unui cetăţean de rând (comentarii politice), Silvia Katz IanăşiRătăciri (roman contemporan de suspans).

Teşu Solomovici a primit premiul Cartea de istorie – 2018, pentru cele patru cărţi de profil publicate.

Acelaşi premiu l-au primit scriitorii Rely Schwartzberg, pentru cartea Dragoste cu trandafiri albi (debut promiţător), şi Dorel Schor, pentru volumul Cine sună la uşă (umor evreiesc).

Premiile Opera Omnia pentru opera bogată, activitatea literară de prestigiu în slujba cititorilor şi a condeiului de limbă română a fost decernat scriitoarelor Bianca Marcovici, Maria Găitan Mozez, Madeleine Davidson.

Premiul Criticul literar al anului a fost primit de Hedi Simon, pentru activitatea publicistică de prestigiu în slujba condeiului şi a cititorilor, iar Premiul Jurnalistul Anului 2018, de Eduard Grossmann, pentru activitatea publicistică.

Participanţii la gală au asistat apoi la un moment artistic susţinut de soprana Daniela Vlădescu.

AGERPRES – Cătălin Matei/Tel Aviv