22 februarie 2024
ConsulatCronicăCulturăRomâni în Canare

„O inimă, un soare, trei tărâmuri”

Un eveniment intercultural emoționant organizat de Consulatul Onorific al României în Insulele Canare, împreună cu Asociația Ucrainenilor din Insulele Canare, „Dos tierras dos soles”

Făclia acestui eveniment intercultural s-a aprins departe, la pictorița oneșteancă Luminița Pătrățeanu care a pictat și a trimis în Canare mai multe lucrări reprezentând chipuri de copii și tineri luptători ucraineni în dorința lor de a-și apăra pământurile, operele fiind și un mesaj de îmbărbătare pentru tot ceea ce se întâmplă în țara lor. „Noiembrie de toamnă și o primavara veșnică. O inimă, un soare și trei țări. Un război nedrept și ambiții diabolice. Dorința unanimă a Umanității de a conviețui în pace. O expoziție râvnită, dorită și dăruită de două țări, Ucrainei, de prieteni de inimă și gând și creionată pe două secțiuni de timp„- transmitea oaspeților din Gran Canaria, artista Luminița Pătrățeanu.

În centrul imaginii Consulul Onorific al României în Insulele Canare, Alina Elena Râmaru, împreuna cu oaspeții din Ucraina

Gazda evenimentului a fost Alina Elena Râmaru, nimeni altul decât Consulul Onorific al României în Insulele Canare, care și-a pus la dispoziție toata energia, timpul și priceperea pentru un eveniment la înalțime.

O parte dintre picturile oneștencei Luminița Pătrățeanu

Ospeții Consulatului din Telde – Gran Canaria dar și perteneri de eveniment, au fost cei de la Asociația Ucrainenilor din Insulele Canare, „Dos tierras dos sole„, președinte Olesya Lylak, care au adus cu ei invitați de mare rang.

Astfel, în prezența unui public select, și-au etalat calitățile vocale Helena Grebeniuk – primadonna a Operei din Kiev și Sergiy Yurshenko – solist al Orchestrei Ministerului Ucrainean al Apărării.

Cei doi artiști ai scenei, Sergiy Yurshenko și Helena Grebeniuk

În pauzele muzicale au avut loc prezentări de modă și artă tradițională din Ucraina prezentate de Svetlana Savelyeva – designer, Irina Bailey – designer de artă și Art Fashion Blogger și de Svetlana Catenova – Președinte al Art Nova Benevolent Fund și profesor la Dali Art Academy.

Creații vestimentare prezentate în cadrul evenimentului de la Telde

În același context, Oksana Fursa – artistă ucraineană modernă ale cărei lucrări au fost alese de Fundația Patrimoniului Național din Ucraina și-a prezentat colecția de opere publicului prezent.

Oksana Fursa și lucrările sale de artă prezentate în Gran Canaria

Evenimentul s-a încheiat cu mulțumiri, schimburi de cadouri, cuvinte frumoase și lacrimi de emoție și cu promisiunea altor evenimente interculturale la fel de frumoase și reușite.

Au fost prezenți consulii onorifici ai Braziliei, Italiei, Austriei, consilierul pentru cultură al Consiliului Municipal din Telde, Juan Martel, dar și Victoria Ivankova, atașat cu probleme culturale la Ambasada Ucrainei în Spania.

Costin Filipescu
Foto: Constantin Pletosu

One thought on “„O inimă, un soare, trei tărâmuri”

Comentariile sunt închise.