Moinești, orașul unde s-a bătut palma înfrățirii spitalului din localitate cu cel din Edineț, Moldova
Ajunul marii sărbători creștine de Florii a însemnat pentru Spitalul de Urgență Moinești și Spitalul Raional Edineț primul pas spre înfrățirea celor două unități medicale din România și Republica Moldova
Astfel, o delegație formată din prof.dr. Constantin Constantin Cojocaru , primarul municipiului Edineț, dr. Viorel Cioclea, managerul spitalului basarabean și dr. Victor Rusanovschi, șef Secții Consultative a răspuns invitației acad. prof. dr. Adrian Cotirleț, managerul Spitalului de Urgența din Moinești, motivul fiind discuțiile premergatoare înfrățirii spitalelor din Moinești cu cel din Edineț.
Familiarizarea cu spitalul moineștean
Ziua de sâmbătă, 26 aprilie, a debutat cu o vizită a oaspeților din Republica Moldova în spitalul moineștean, gazdă fiindu-le nimeni altul decât chirurgul Adrian Cotirleț, extrem de apreciat de către medicii basarabeni, mulți dintre ei prezenți la ultimele ediții ale manifestării de notorietate națională și internațională, „Zilele Spitalului Moinesti„.
După un tur de spital și care a constat în familiarizarea medicilor basarabeni cu viitorii colaboratori, au avut loc o serie de discuții privind viitorul act de înfrățire ale celor două spitale situate de-a dreapta și de-a stângă Prutului.
Bucurându-se de câțiva ani de recunoaștere și apreciere în Republica Moldova, acad. prof. dr. Adrian Cotîrleț fiind considerat un prieten al Universității de Stat de Medicină „Nicolae Testemițeanu” din Chișinău, al Spitalului Republican „Timotei Moșneaga”, a precizat: „Astăzi am făcut primul pas al actului de înfrățire cu ai noștri colegi din Spitalul Raional Edineț. Urmează parafarea actului, cu festivitatea impusă de un asemenea eveniment. Le suntem recunoscători pentru prețuirea pe care o nutresc față de noi, îi asigurăm de toată disponibilitatea noastră, deasemenea, promitem că le vom fi sprijin și colaborare. Cu siguranță vor urma un lung șir de schimburi de experiență, între cele două spitale. Le vom împărtăși din experiența noastră și le vom răspunde la orice întrebare de interes. De astăzi, vom crea un drum al completării, informării și cercetării în domeniu, între Edineț și Moinești! Să fie de bun augur! Să ne urăm sănătate și drum lung!„.
„Pentru noi este o bucurie să fim frați și colaboratori cu profesioniștii Spitalului de Urgență din Moinești, în curînd singurul spital de provincie din România cu specific clinic universitar. Nutrim o reală prețuire față de dl profesor Adrian Cotirleț, pentru tenacitatea domniei sale de a transforma spitalul al cărui manager este, într-o unitate medicală recunoscută atât național cât și internațional. Personal am aspirat la aceasta înfrățire de câtva timp, am sperat și am crezut din totdeauna că se va înfăptui. Am onorat de fiecare dată invitatia anuală la Zilele Spitalului din Moinești, prilej pentru mine de a fi conectat la ultimile noutăți în domeniul, de a cunoaște aici nume grele ale medicinii românești și internaționale” , a declarat chirurgul Victor Rusanovschi, șef Secții Consultative din Edineț.
La Măgirești, între tradiție și prezent
Și dacă din delegația basarabeană a făcut parte și un campion al proiectelor de succes, un împătimit dezvoltator al zonei Edinet, nimeni altul decât primarul Constantin Cojocaru, gazdele moineștene le-au pregatit celor de peste Prut și o vizită cu „specific administrativ„.
Și cum Paul, fiul managerului Spitalului din Moinesti, este doctor în istorie, iar zona i-a fost inspirație acestuia pentru lucrările și cărțile semnate de el, li s-a propus basarabenilor (și nu întâmplător!), o vizită pe Valea Arinilor, gazdă fiindu-le Ionică Câdă, primarul comunei Măgirești.
Urcând pe așa zisa transalpină a Arinilor, oaspeții au vizitat Galeria „Nicu Enea”, care, conform istoricului Cotirleț, „datează din 1900, când Ministrul Învățământului era Spiru Haret – fondatorul școlii românești în mediul rural. Ulterior s-a păstrat școală veche, transformată astăzi într-o expozitie de tradiție locală, în timp ce anexa învățătorului din acele vremuri găzduiește galeria pictorului Nicu Enea.De această zonă sunt extrem de legat sufletește„.
Oaspeții au vizitat apoi Muzeul Răzeșului, fiind fascinați de obiecte legate de extracția petrolului, de exponate ai ceramicii de Cucuteni sau diverse lucruri ce au aparținut găzarilor de altă dată.
Un alt obiectiv vizitat a fost casa care a aparținut familiei Costache Mareș – luptător în cel de-al doilea război mondial-, și care, achiziționată de primăria Măgirești a adevenit astăzi „Gospodăria țărănească„, o expresie a arhitecturii rurale din zonă.
Dar obiectivul de interes pentru primarul basarabean Constantin Cojocaru a fost sala de sport, o investiție de peste 1,5 milioane de euro, cu o capacitate de 180 de locuri și construită cu fonduri locale, guvernamentale și europene.
Bucuria basarabenilor a fost încununată de către gazdele moineștene cu un concert de muzică religioasă oferită de parohia catolică din Slănic Moldova – loc atât de îndrăgit de moldovenii de peste Prut.
„Mulțumim gazdelor noastre, familiei acad prof dr. Adrian Cotirleț pentru ospeție, pentru primirea specială de care am beneficiat! Plecăm spre Edineț mai bogați în informații, în istoria locului, în frați„, a subliniat Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț
Lumminița Pătrățeanu – jurnalist AJRP