16 iunie 2024
CronicăEditorialRomâni în Canare

Modernizări importante în Piața „Patrona de Canarias” din Candelaria, Tenerife

Constantin Pletosu

Până în anul 2025 spațiul public din fața Catedralei din Candelaria va fi remodelat printr-un proiect ideat de guvernul insular. Tot guvernul insular a comunicat că licitația pentru stabilirea constructorilor se va ține în perioada imediat următoare.

Proiectul urmează a fi realizat în trei etape și va costa peste 18 milioane de euro. Într-o prima fază, pe un teren de 3.431 de metri pătrați, între vechea Primărie și piață, se va construi o clădire de aproape 1.000 de metri pătrați, care va găzdui un muzeu de artă sacră și etnografică, grupuri sanitare și un birou de turism. Clădire respectivă va fi utilizată și ca tribună pentru evenimentele care vor avea loc în fața „Fântânii pelerinilor” de lângă Catedrală.

Acest proiect va fi realizat pe un spațiu cheie atât pentru localnici, cât și pentru turiștii străini„, a declarat președintele insulei, Pedro Martín, prezicând că lucrările ar putea începe chiar in primele luni ale lui 2023, lucru confirmat imediat printr-un anunț lansat de Cabildo de Tenerife.

Tot în această primă etapă vor avea loc lucrări și la Promenada San Blas, prin care se vor consolida bazele sculpturilor celor nouă „menceyes” și reamenaja peștera Los Camellos din apropiere.

În cea de-a doua fază, pe alți 13.640 de metri pătrați dar în partea de nord a pieței, vor fi instalate umbrele. În cea de-a treia și ultima fază, pe o alta suprafață de 2.354 de metri pătrați, în strada Antón Guanche, va fi refăcut pavajul, iar nivelul acestuia va fi modificat în încercarea de a transforma o parte din el într-o piață.

De remarcat că Piața Patrona de Canarias din Candelaria, alături de Piața de España din Santa Cruz de Tenerife și de Piața Cristo din La Laguna, sunt considerate cele mai importante piețe insulare. Cu toate acestea, piața din Candelaria este singura care n-a mai fost renovată din anul 1982.

Cu toate ca proiectul inițial cuprindea și o parcare subterană, din anumite motive tehnice, piața va fi făcută fără parcări, rămânând cu unul dintre principalele handicapuri pe care le are acest centrul istoric al Candelariei. Mari Brito, primărița din Candelaria, este recunoscătoare pentru implicarea Cabildo-ului din Tenerife în acest proiect măreț. „Este o lucrare esențială pentru Candelaria dar și pentru Tenerife, care va însemna un înainte și un după pentru municipalitatea noastra” – a declarat ea.