12 iulie 2024
CulturăRomâni în CanareRomâni în lume

La Gomera, set pentru filme românești

Lungmetrajul filmat în insula La Gomera de regizorul Corneliu Porumboiu, a fost inclus în lista oficială a celei de-a 72-a ediții a Festivalul de Film de la Cannes, de anul acesta, care se va desfășura între 14 și 25 mai.

La startul festivalului sunt prezente 19 producții. Printre lungmetrajele din concurs se află și filmul La Gomera, o coporoducție internațională în regia românului Corneliu Porumboiu. Imaginea este semnată de Tudor Mircea, secenografia de Simona Pădurețu, costumele au fost create de Dana Păpăruz iar direcția artistică a fost semnată de Arantxa Etcheverria Porumboiu.

În filmul lui Corneliu Porumboiu vom găsi povestea lui Cristi, un polițist corupt care ajunge pe insula La Gomera, din Insulele Canare, pentru a cunoaște mai bine și a învăța limbajul el silbo, o formă de comunicare prin fluierat, specifică insulei și folosită, astăzi, doar de localnici. Tot efortul politistului este pentru al salva de la închisoare pe un om de afaceri controversat, traficantul Zslot, aflat în arest la București, singurul dintr-o bandă care știe unde sunt ascunse cele 30 de milioane de euro ale mafiei.

Regizorul Corneliu Porumboiu. Fotografie de Tudor Mircea

Distribuția filmului îi cuprinde pe Vlad Ivanov, personajul principal, Catrinel Menghia Marlon, Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, dar și pe actorii spanioli Agustí Villaronga, Antonio Buíl și Cristóbal Pinto.

Filmările au fost realizate anul trecut pe insula La Gomera, la București și în Singapore.

Filmul se concentrează pe o posibilă folosire a limbajului ancestral el silbo într-o lume în care comunicarea a devenit din ce în ce mai controlată, cu un conflict direct între verbal și non-verbal – a declarat regizorul într-o conferință de presă. În urmă cu câțiva ani, am urmărit un documentar despre el silbo. Acest limbaj fascinant, aflat pe cale de dispariție, redescoperit și folosit din nou pe insula La Gomera, m-a inspirat și motivat să scriu această poveste” a adăugat Corneliu Porumboiu.

Filmul La Gomera este o producție 42 KM FILM, în coproducție cu Franța, Germania și Suedia, producători fiind Marcela Mîndru Ursu și Patricia Poienaru .

Lungmetrajul este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Eurimages.

Corneliu Porumboiu se întoarce pe la Croisette cu La Gomera, de data aceasta în competiția oficială, după ce în 2015, câștiga premiul Un Certain Talent cu lungmetrajul Comoara. Pentru pelicula Polițist, adjectiv, regizorul român a câștigat, în 2009, Marele Premiu al Juriului și Premiul FIPRESCI al secțiunii Un Certain Regard. Tot în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, în 2006, lungmetrajul de debut, A fost sau n-a fost?, a primit trofeul, Camera d’Or.

Filmul va fi lansat în cinematografele din România în toamna acestui an.


Constantin Pletosu – universromanesc@gmail.com