12 iulie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Insulele Canare și Madridul singurele comunități autonome fără măști obligatorii

În toată Spania este obligatorie purtarea măștii de protecție chiar dacă se pastrează distanța de siguranță. Sancțiuni de până la 100 de euro pentru cei care nu respectă regulile de securitate

Toate comunitățile autonome din Spania, cu excepția Insulelor Canare și Madridului, au obligația de a purta măștile de protecție, chiar dacă este posibilă menținerea distanței de siguranță. Ultima care a făcut pasul în această direcție a fost Comunitatea Autonomă Valencia, după ce Ministerul Sănătății a anunțat utilizarea obligatorie a măștii de protecției în provinciile Castellón, Valencia și Alicante. Decizia este valabilă din această seară, sâmbătă, 18 iulie, după ce săptămâna aceasta s-a quadruplicat numărul de cazuri de coronavirus la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Măsura nu se va aplica celor care stau pe plaje sau merg în piscine.

Decizia guvernului a fost anunțata în această seară în cadrul unei conferințe de presă în care s-a explicat că în prezent există peste 20 de focare noi de coronavirus active în Comunitatea Valencia unde s-a descoperit că este infectată în special populația tânără. Ministrul roagă tinerii să evite petrecerile, întâlnirile private cu multe persoane sau localurile de noapte.

Președintele Comunității Canarias, Ángel Víctor Torres

În Insulele Canare masca nu este obligatorie în spații deschise dacă se poate menține distanța de siguranță. Este obligatorie, în schimb, în spațiile publice închise. Președintele Comunității Canarias, Ángel Víctor Torres, a declarat că nu este exclus să ia exemplul majorității autonomiilor dacă situația epidemiologică se agravează: dacă trebuie să mergem cu un pas mai departe, o vom face – a mai declarat acesta.

Guvernul Insulelor Canare a raportat vineri că, în acest weekend, va avea loc o supraveghere sporită a populației. Forțele de securitate au fost instruite să monitorizeze întâlnirile ludice în baruri, discotecile, petrecerile în vile sau sărbătorile cu multa lume în spațiile deschise. Cei care nu respectă restricțiile impuse vor fi sancționati cu amendă de 100 de euro.

Constantin Pletosu – Las Palmas de Gran Canaria