12 iulie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Insulele Canare – fumatul interzis în spațiile comune deschise și mască obligatorie

Noile măsuri au fost stabilite astăzi dimineață, joi, 13 august

În urma creșterii alarmante de noi cazuri de Covid 19 în ultimele ore, în special în rândurile tinerilor sub 30 de ani care însumează 95% dintre noile cazuri, președintele Insulelor Canare – Ángel Víctor Torres, a anunțat noi măsuri adoptate în Consiliu Extraordinar al Guvernului.

Astfe, Guvernul Insulelor Canare a convenit să interzică fumatul în toate spațiile deschise, stăzi, plaje, parcuri, dacă distanțele sanitare nu sunt îndeplinite și a cerut utilizarea obligatorie a măștilor în toate spațiile comune.

Amenzi de până la 30 000 de euro pentru organizarea petrecerilor neautorizate

Timpul liber se poate petrece în mod elegant și corect și nu în contradicție cu respectarea standardelor stabilite de autoritățile sanitare. Nici tinerii nu sunt scutiți de aceste măsuri chiar dacă unii dintre ei se cred invincibili. Cei care nu se conformează și fac petreceri fără licență municipală, cu mulțimi mari, vor fi sancționați cu până la 30.000 de euro – a avertizat Anselmo Pestana, delegatul cu probleme de securitate al Guvernului. În ultima perioadă, prin controalele masive efectuate de organele de ordine, am reușit să descurajăm foarte mulți petrecăreți care sunt în concurență neloială cu lumea care respectă legea – a continuat Pestana.

Aspectul principal care a dus la luarea noilor măsuri a fost descoperirea unui focar de infecție format din 60 de pozitivi într-o zonă a capitalei Gran Canaria care reunește mai multe discoteci. Președintele Ángel Víctor Torres a amintit că Insulele Canare este una dintre comunitățile în care viața de noapte a fost permisă mult mai târziu decat în alte zone ale Spaniei, mai întâi doar în spațiile deschise și mai târziu în spațiile închise dar cu capacități limitate și măști. Acum, datorită circumstanțelor create, se aplică din nou decretul din 20 iunie, care menționează: Cluburile și alte unități de distracție cu program de noapte pot deschide publicului doar spații exclusiv în aer liber, pentru consumul la masă. Și în aceste cazuri, capacitatea teraselor va fi de doar 75%, iar distanța între persoane trebuie menținută. În lipsa acesteia este obligatorie folosirea unei măști .

Constantin Pletosu