14 iunie 2024
Afaceri româneștiCronicăRomâni în lume

Începând de astăzi, 1 decembrie, o nouă bancnotă de 20 de lei intră în circulație în România

Banca Naţională a României pune în circulaţie, începând de astăzi, 1 decembrie, o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei, fiind prima bancnotă pe care este prezentă o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu

Bancnota, cu valoarea nominală de 20 lei, este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă, cu dimensiuni de 136 x 77 mm şi culoare predominant verde oliv. Pe aversul bancnotei se regăsesc portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit, 1894-1917 și un element floral reprezentând un buchet de brânduşe. În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociaţiei Cercetaşii României. Tot pe avers mai sunt imprimate valoarea nominală, în cifre şi litere, pe orizontală, „20 LEI DOUĂZECI„, semnăturile guvernatorului şi casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente, „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI„, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR şi în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEI„, data punerii în circulaţie „1 decembrie 2021” și valoarea nominală în cifre „20„.

Aversul bancnotei de 20 de lei

Pe reversul bancnotei compoziţia grafică include o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărăşeşti, iar în spatele mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde valoarea nominală, în cifre şi litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI„, sigla BNR poziţionată în dreapta sus şi stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR„. Seria şi numărul au fost tipărite cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime, în partea stângă pe verticală şi cu cerneală roşie şi caractere de înălţime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.

Reversul bancnotei de 20 de lei

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar. Punerea în circulaţie a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit.

Prezentarea noii bancnote de 20 de lei și pe YouTube

Monica Cercan