14 iunie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Înalta Curte de Justiție a Insulelor Canare anulează decizia Guvernului Insular de a închide restaurantele la interior

Potrivit completului de judecată, închiderea spațiilor și limitarea teraselor „nu au fost demonstrate ca fiind cauzele contaminării cu Covid iar închiderea acestora nu par a fi soluții salvatoare”.

Înalta Curte de Justiție a Insulelor Canare a admis ca fondată cererea Federației Zonelor Urbane din Insulele Canare de suspendare a măsurilor de prevenire stabilite de Guvernul Insulelor Canare în data de 19 iunie, cu referire la insula Tenerife. Decizia Guvernului Insular se referea la închiderea interiorului spațiilor din domeniul hotelier și al alimentației publice și limitarea la 50% a capacității teraselor acestora.

Ca măsură de precauție și fără a audia și reprezentanții Guvernului Insular, Secția a doua a Camerei de Contencios Administrativ a TSJC de la sediul din Santa Cruz de Tenerife precizează că, nici închiderea unităților de alimentație publică și nici limitarea capacității teraselor „nu au fost demonstrate ca fiind cauzele principale a contaminarii cu Covid-19 iar închiderea acestora nu par a fi soluții salvatoare„.

Curtea a mai adăugat că „măsurile preventive luate de Guvern au creat un mare prejudiciu economic sectorului de catering și hotelărie, sectoare esențiale și strategice pentru supraviețuirea economică a insulei, care a suferit în ultimele luni o pierdere de 13% din PIB, situând Insulele Canare în fruntea celor mai calamitate dintre comunitățile autonome care alcătuiesc statul spaniol„.

Curtea a acordat Guvernului Insulelor Canare un termen de trei zile pentru a prezenta argumentele în apărarea măsurilor luate.

Constantin Pletosu