22 februarie 2024
CronicăPoliticăRomâni în lume

Guvernul de la Madrid blochează prețul testelor antigenice la 2,94 euro

Doar farmaciile vor putea vinde aceste teste de diagnosticare Covid, deși marile supermarketuri se oferiseră să facă același lucru

Forțat de presiunea socială, Guvernul Central de la Madrid a pus, în sfârșit, capăt diferențelor de preț la testele antigenice. Începând de astăzi, sâmbătă, 15 ianuarie, fiecare test de diagnosticare va costa doar 2,94€. Comisia Interministerială pentru Prețurile Medicamentelor (CIPM) a stabilit un preț maxim pentru acest produs, ale cărui vânzări au explodat în timpul pandemiei și, mai ales, de Crăciun, când foarte multă lumea dorea să se testeze individual. În același timp, Guvernul a eliminat posibilitatea pentru ca aceste teste să fie vândute și în supermarketuri, așa cum se întâmplă în alte țări din Europa. Ca și până acum, în Spania, acestea vor fi disponibile doar în farmacii.

Obiectivul nostru principal a fost de a stabili un preț cât mai accesibil populației, ținând cont întotdeauna de echilibrul necesar pentru ca produsul să fie disponibil în lanțul farmaceutic” – a declarat ministrul Sănătății, Carolina Darias. Situația din ultimele săptămâni s-a confruntat cu o criză neașteptată, cu cozi lungi în farmacii și nemulțumiri în rândul cetățenilor, nevoiți să cumpere aceste teste la prețuri cuprinse între 5,5 și 12 euro.

În ciuda intervenției Guvernului Central, Spania va continua să vândă aceste teste antigen mai scumpe decât alte țări din Europa. În Portugalia, aceste teste costă 2,01 euro, în Franța doar 1,75 euro, iar pentru cei vaccinați sunt gratuite, în Germania, 1,95 euro, iar în Marea Britanie sunt gratuite. Cu toate acestea sunt tari europene care au menținut prețurile mari. În Italia și Belgia fiecare test costă între 5 și 10 euro, iar în Irlanda, 8 euro. În Olanda prețul unui test este de 10 euro, iar in Elveția, acesta poate ajunge până la 20 de euro.

Constantin Pletosu