8 octombrie 2024
CronicăCulturăPoliticăRomâni în CanareRomâni în lume

De Ziua Culturii Românești regal de culoare și suflet la Consulatul Onorific din Canare

Nici fenomenul Calima nu a putut opri creațiile Luminiței Pătrățeanu reunite sub titlul „A Tender Spanish Story” și care au facut peste 5000 de kilometri în doar două zile organizate în două expoziții maraton

Dragostea pentru artă și cultură a unui mic grup de români a făcut ca, Ziua Culturii Românești de anul acesta să fie sărbătorită într-un mod deosebit în Spania și în Insulele Canare. Practic, în două zile, artistul plastic și jurnalistul Luminița Pătrățeanu a reușit organizarea a două expoziții de pictură, parcurgând peste 5000 de kilometri. Pentru multa lume, această performanță este de neatins. Pentru oneșteanca Luminița Pătrățeanu a fost un gest normal.

Istoria acestei proiect are rădăcini încă de la prima etapă a pandemiei, când Luminița Pătrățeanu a venit cu ideea de a face o expoziție de pictură cu figuri de medici din prima linie. Dorea să de a o picătură de umanitate acestor suflete care își riscă zilnic viața pentru a salva alte vieți. Întâi a început în orașul ei de suflet, Onești, după care s-a gândit să se extindă. În câteva luni de muncă expoziția a adunat cateva zeci de eroi ai spitalelor. În încercarea de a găsi medici români peste hotare, aflați în bătălia pandemică, Luminița a ajuns să aibă sprijinul Ambasadorului României în Regatul Spanie, Excelența Sa, doamna Gabriela Dancău, dar și a Consulului Onorific din Insulele Canare, avocatul Alina Elena Râmaru.

Am găsit peste hotarele țării români importanți, cu suflete mari, care au crezut în proiectul meu și care au intrat în inima mea aducându-mi o rază de speranță. Am lucrat șase luni într-un ritm foarte ridicat pentru că primele expuneri le-am avut în zona Bacăului unde locuiesc dar și în orașul Edineț din Republica Moldova, unde am expus și unde am primit de la frații noștri de dincolo de Prut titlul de Cetățean de Onoare”, declară artista cu mare emoție în glas. „Valurile pandemice din ultimul an mi-au creat mari probleme, m-au făcut să pierd prieteni importanți dar m-a și întărit. Am riscat să nu reușesc să expun la Madrid și în Gran Canare dar cu ajutorul lui Dumnezeu, iată-mă aici cu operele mele. Țin să mulțumesc românilor minunați de pe aceste meleaguri, doamnei ambasador Gabriela Dancău de la Madrid dar și Alinei Râmaru, Consulul Onorific al Romaniei in Insulele Canare. Fără aceste persoane cu suflet mare acestă punte culturală nu ar fi avut loc. Iar aspectul cel mai frumos pentru mine este că am reușit să ajung pe aceste meleaguri și să transmit emoțiile mele așternute pe pânze chiar de Ziua Culturii Românești” – continuă Luminița Pătrățeanu.

Cele 50 de lucrări prezente atât la Madrid cât și în Gran Canaria sunt portrete de medici aflați în prima linie pandemică, scene din spectacole flamenco, portretul Regelui Filip al VI-lea, a lui Cervantes dar și imagini din argipelagul Insulelor Canare printre care Catedrala din Las Palmas dar și Bazilica din Candelaria – Tenerife, care este și protectoarea întregului grup insular. De menționat că tabloul unde este reprezentat Cervantes a fost dăruit Universității din Las Palmas de Gran Canaria, iar alte patru tablouri unde sunt reprezentați medici în prima linie pandemică vor fi dăruite la patru spitale din arhipelag.

Evenimentul Luminiței Pătrățeanu, creat de Ziua Culturii Românești, conține două aspecte importante greu de egalat. Este a 13-a expoziție personală, iar în ziua de 13 ianurie, artista, însoțită de tânărul Victor Rusanovschi, elev la Colegiul „Mihai Eminescu” din orașul Edineț, Republica Moldova și fiul medicului cu același nume din orașul de dincolo de Prut, se îmbarcă de la Bucuresti cu 50 de lucrări cu destinația Madrid. Ajung la amiază la Ambasada noastra din capitala Spaniei, iar la ora 18:30 inaugurează expoziția prezentându-se la cel mai înalt nivel în fața unor diplomați de carieră, a românilor și spaniolilor invitați la acest eveniment cultural, unii sosiți de la distanțe foarte mari de capitala iberică. Seara, târziu, expoziția este împachetată, iar în dimineața următoare „echipajul” zboară alte 2000 de kilometri deasupra Atlanticului, aterizând la prânzul zilei de 14 ianuarie în Gran Canaria. În aceeași după amiază, cu ajutorul familiei consulului onorific, se reușește montarea expoziției și în orașul Telde. La miezul nopții din aceeași zi, lucrările oneștencei își așteaptau liniștite și fiecare la locul lor, vizitatorii.

Vernisajul din Gran Canaria a fost presărat cu momente emoționante, artista fiind o persoană foarte sensibilă la cuvintele român și România, dar atat la Madrid cât și în arhipelag și-a găsit corespondenții, români cu inimi mari și mandri de originile lor. La inaugurarea din orașul Telde au participat consulii Rolf Meyer Scheidegger din partea Elveției, Katia Van Bockel Vanderschrieck din partea Senegalului, Jose Carlos de Blasio din partea Italiei, Amelia Martin Loustau din partea Paraguaiului, profesori de la Universitatea din Las Palmas dar și membri ai comunității românești de pe insulă.

A Tender Spanish Story este saga mea despre Iubire, Suflete și Prietenie, despre nemărire și atingerea tandră a inimilor unor oameni frumoși, pe cât de înalți ca misiune, pe atât de ușori ca persoane. Și cum orice poveste are un început, aceasta a demarat lin și firesc, într-o perioadă necunoscută, probabil de consemnat de știință și istorie, o perioadă în care umanitatea s-a oprit pentru… recalibrare. Ore, zile, nopți de lucru asiduu care m-au ajutat să mă descopăr, să dăruiesc emoții, culoare, dar mai ales, să nu rămân captivă, izolată și străină de tot și toate. Acea perioadă am denumit-o „Blue Quarantin Story”, pentru că povestea mea, din perioada limitată ca spațiu, trebuia să fie albastră. Cum de altfel, Cerul Speranței este albastru! Am lucrat fiecare de la locul carantinei proprii din: România, Italia, Regatul Unit și Regatul Spaniei. Astfel, au apărut: chipuri de medici, un afiș, o coloană sonoră, rame, vopsele, dar mai ales, prietenii speciale” – se destăinuie Luminița Pătrățeanu

Luminița Pătrățeanu este o artistă care se identifică cu arta de la o vârstă fragedă. Originară din orașul Onești, județul Bacău, începe să scrie versuri încă de la 12 ani. Descoperă apoi pasiunea pentru jurnalism, căreia i se dedică cu abnegație o lungă perioadă de timp. A fost redactor-șef la câteva publicații județene și la un post de radio din orașul natal. A călătorit mult, fiind fascinată de cultura ebraică și arabă, dar și de cea europeană, amintirile sale devenind apoi culoare și forme, din momentul în care, așa cum însăși artista declară, și-a adus aminte că știe să „scrie” și altfel, cu acrilic sau ulei, și nu pe hârtie, ci pe pânză, dedicânduse astfel picturii. A avut numeroase expoziții în România, Franța, Ungaria dar și în Republica Moldova, unde călătorește des fiind deosebit de atașată de această parte locuită de români. Si ca o coincidență, expoziția din Gran Canaria poartă numărul 13 din cariara sa de artist, același număr de călătorii în jurul lumii facute de ilustrul navigator român, gazetar si scriitor, Jimmy Cornel adoptat de ținutul fascinant al insulei Gran Canaria.

Înainte de vernisajul din Gran Canaria, Luminița Pătrățeanu declara: „ Nu pot să vă mulțumesc acum, tuturor și în parte pentru minunea în care eu respir zilele acestea, dar promit! Ca ziarist, am consemnat mii de pagini despre oameni, profesii, solidaritate și credeam că aș putea fi imună la trăiri. În doar două zile am aflat atît de multe și frumoase despre români și promit că voi vorbi despre ei! România are oameni frumoși în lume, extrem de capabili, iar eu am avut privilegiu să-i întîlnesc! O echipă de diplomați condusă pe cît de elegant, pe atît la rigoare de o femeie remarcabilă prin modestie, discreție și profesionalism, ca Excelență Sa, d.na Ambasador Gabriela Dancau, ne dă speranta că România e o țară europeană cu viitor. O mînă de consuli, funcționari diplomatici promovați pe criterii de meritocrație și rigoare, mereu alături de oameni ne reprezintă România cu onoare. O femeie puternică și conectată oră de oră cu viața românilor, a cetății insulare din acest țărm de Atlantic de pe coasta Africii și în care traiește de 20 de ani d.na Consul Onorific Alina Elena Ramaru, ne sunt modele. Prieteni români ai Ambasadei noastre care vin de la sute de kilometri la un vernisaj al unui compatriot deloc aflat în topul consacraților, înseamnă prețuire, prietenie, SUAVIDAT. Chapeau!

Mulțumim Luminița Pătrățeanu pentru această expoziție fermecătoare, care ne-a încântat privirile și sufletul într-o perioadă marcată de cenușiul pandemic și vă așteptăm cu drag cu noi proiecte pe care să le împărtășim împreună comunității de români din Spania”, a transmis dupa eveniment pe pagina de Facebook Ambasada României în Spania.

Cortina a căzut lin peste cel de-al doilea vernisaj al expoziției „A tender spanish story„, organizată astăzi la sediul Consulatului Onorific al Romaniei din Gran Canaria. Emoții, oameni minunați, prieteni, colaboratori și colegi ai Consulatului nostru din Insula lui Columb, au rezonat de ziua identității noastre culturale, semn că ne putem fi alături și în timpuri de pandemie pe care le trăim la unison, pe Terra. Saga noastră de pe tărâm iberic, găzduită de Ambasada României și de Consulatul Onorific din Gran Canaria și surprinsă prin lentila aparatului fototografic de Sergiu Iacob de la Epic Tours, este darul nostru din aceasta seară.

Constantin Pletosu