19 mai 2024
CronicăCulturăRomâni în lume

Expoziția cu titlul “Genii ale Culturii Românești” din Castellón de la Plana a fost inaugurată

Evenimentul a fost deschis de consilierul cultural Patricia Mir care a invitat publicul într-o călatorie printre secolele istoriei dar și să admire operele imense ale personajelor prezentate, într-un parcurs menit să unească cele două culturi de origine latină

Vernisajul expoziției „Genii ale culturii române” organizat de Institutul Hispano – Român în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” și sprijinit de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a avut loc la sediul Diputación de Castellón – echivalentul unui consiliului județean din România.

Expoziția conține panouri în care se regăsesc informații despre cinci personalități marcante ale culturii românești: Mihai Eminescu, Constantin Brâncuși, Gheorghe Petrașcu, Mircea Eliade și Nicolae Iorga. În cadrul proiectului au fost realizate pliante, afișe, un catalog al expoziției și timbre poștale pentru comemorarea împlinirii a 150 de ani de la nașterea pictorului Gheorghe Petrașcu.

Moment de la deschiderea expoziției

La desechiderea evenimentului au luat cuvântul Irina Marin, reprezentantul Consulatului României din Castellon de la Plana și Patricia Puerta Barbera – vicepreședinte al Diputacion de Castellon. La inaugurarea expoziției au fost prezenți reprezentanți ai Primăriei din Castellon, printre care Monica Barabasconsilier local de origine română dar si reprezentanți ai bisericilor românești din Castellon, ai asociațiilor culturale locale, atât române cât și spaniole și membri ai comunității românești din provincia Castellón.

Din motive profesionale José Pascual Martí GarcíaPreședinte al Diputacion de Castellon a vizitat expoziția cu o zi înainte de deschidere și s-a declarat încântat de acest proiect și bucuros că instituția pe care o reprezintă a putut fi gazda acestui valoros eveniment.

De menționat că la inaugurare a existat și un moment solemn când grupul muzical ArtMusBrass a intonat imnurile de stat al Spaniei și cel al României.

Grupul muzical ArtMusBrass

Prezentarea expoziției a fost realizată de managerul muzeului de istorie “Teodor Cincu” din Tecuci, care le-a vorbit celor peste 150 de persoane prezente despre istoria Tecuciului și istoria muzeului, rolul elitelor culturale și intelectuale în trecutul poporului român dar și despre fiecare personalitate prezentată în acest proiect.

Expoziția poate fi vizitată până vineri, 18 noiembrie 2022, la sediul Diputación de Castellón, în Plaza las Aulas nº7, în intervalul orar 09:00 – 20:00

Institutul Hispano – Român dorește să mulțumească pe această cale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Muzeului de istorie “Teodor Cincu” din Tecuci, Consulatului României din Castellon de la Plana, Diputación de Castellón, Primăriei din Castellon, Primăriei Municipiului Tecuci, Asociației Dacia din Rivoli / Italia, grupului ArtMussBrass, Muzeului Memorial “Nicolae Iorga din Vălenii de Munte”, Colegiul National “Calistrat Hogas” Tecuci, Asociației Uniunea Culturală Română, Vip Eye Valencia, Much More Market, Bona Vida și tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect de suflet pentru entitatea noastră.

Constantin Pletosu

One thought on “Expoziția cu titlul “Genii ale Culturii Românești” din Castellón de la Plana a fost inaugurată

Comentariile sunt închise.