22 februarie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

De la 1 iulie, oficial, un nou accesoriu în caz de avarie pe drumurile publice, lampa cu lumină intermitentă portocalie

Automobiliștii care nu vor avea lampa cu lumină intermitentă portocalie încă nu vor fi amendați

Sunt deja câteva luni de când Direcția Generală de Circulație (DGT) încurajează șoferii să schimbe vechile triunghiuri folosite în caz de urgență cu lămpile luminoase cu lumină portocalie intermitentă numite și V-16. De la 1 iulie acestea vor deveni un accesoriu oficial pentru utilizarea în caz de avarie pe drumurile publice, însă nu se vor aplica amenzi în cazul că automobiliștii au uitat să achiziționeze una și vor folosi pe mai departe triunghiurile reflectorizante. Neaplicarea amenzii va fi valabilă până la sosirea legii care va reglementa clar situația celor două accesorii.

DGT a stabilit că utilizarea V-16 este acum legală și, prin urmare, va putea fi luată în mașină fără a mai fi nevoie de a purta în continuare triunghiul reflectorizant, deși este recomandat să-l aveți la voi în cazul în care lampa rămâne fără baterie sau se defectează la un moment dat.

În cazul în care aveți o pană, sau rămâneți fără benzină, DGT recomandă ca lumina portocalie intermitentă să fie amplasată în partea cea mai înaltă a vehiculului, permițând vizibilitatea maximă a dispozitivului de către ceilalți șoferi aflați în trafic. Acest semnal indică faptul că vehiculul respectiv are probleme și a fost imobilizat.

De asemenea, noua lampă de avertizare este mai ușor de utilizat, deoarece este mai puțin voluminoasă, poate fi păstrată ușor în torpedou și poate fi pusă direct pe acoperișul mașinii pentru un semnal de urgență imediat, fără a fi nevoie să coborâți din mașină, să vă puneți o vestă reflectorizantă sau să vă deplasați pe carosabil pentru a monta vechile triunghiuri.

Constantin Pletosu