22 februarie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Circulație fără restricții între Spania și România

Noile reguli vor intra în vigoare începând cu 21 iunie 2021

Începând cu 21 iunie 2021, cetățenii care sosesc din România în Spania pe cale aeriană NU mai trebuie să prezinte la intrarea în Spania un certificat care să ateste vaccinarea completă împotriva COVID-19, test negativ PCR sau test antigen sau certificat de recuperare post-Covid. Începând cu 21 iunie, România nu se va mai afla pe listă țărilor cu risc epidemiologic ridicat.

Condițiile de călătorie spre România rămân cele anunțate în data 27.05.2021 de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență din România, Spania trecând pe lista verde în rândul țărilor cu risc epidemiologic scăzut. Rămâne valabilă obligația ca toate persoanele care călătoresc dinspre Romania spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet www.spth.gob.es.

În situația în care pasagerul este minor sau este o persoană dependentă, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat digital sau pe suport de hârtie la controlul de sănătate efectuat în aeroportul sau portul de destinație. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, iar utilizatorul va recepționa și un e-mail care poate fi imprimat. Având în vedere noile condiții, formularul va include o rubrică suplimentară privind rezultatul testului PCR/TMA pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2.

Pentru cei care tranzitează Franța pe cale terestră, atât spre Spania, cât și spre România, este încă obligatorie prezentarea unui test PCR realizat în ultimele 72 de ore sau a unui test negativ antigen.

Constantin Pletosu