19 septembrie 2024
ConsulatCronicăCulturăPoliticăRomâni în Canare

Dansuri populare românești pentru elevii români din diaspora

Din cauza pandemiei din ultimele 15 luni, care a împiedicat în mare parte activitățile pentru tinerii români de peste hotare, evenimentele s-au efectuat în cea mai mare parte în mediul online.

În ciuda distanței fizice și din dorința de a ne menține uniți și conectați cu țara mamă, de a contribui la difuzarea patrimoniului cultural imaterial și a valențelor limbii, culturii și civilizației românești, s-a născut colaborarea dintre CIOFF România și Institutul Limbii Române, reprezentat în cadrul acestor evenimente de profesorii LCCR din Insulele Canare.

Dansurile populare românești, dedicate copiilor români de peste hotare, s-au derulat în mediul online în trei ediții. Prima ediție a avut loc cu ocazia Zilei Naționale a României și a avut ca instructor pe îndrăgita coregrafă de dansuri populare Maria Dudău-Topciov de la Ansamblul Timișul.

Ce de a doua ediție a avut loc în prima lună a anului în curs, mai exact cu ocazia Zilei Uniri de la 24 Ianuarie unde,  în direct, a fost Vasile Stoia, profesor și coregraf la Ansamblul Folcloric Mărginimea Sibiului, alături de care s-a dansat HORA UNIRII!

Ce de a treia ediție a cursurilor de dansuri populare românești dar și ultima, s-a organizat tot online dar cu ocazia încheierii anului școlar 2020-2021, unde, în direct pentru micii români de peste hotare, a fost Ștefan Coman, profesor si coregraf al Ansamblului Folcloric Baladele Deltei

De remarcat că de aceste cursuri de dansurile populare românești online au beneficiat elevii coordonați de urmatorii profesori LCCR din Spania și Italia: Ștefania Mărginean, Mihaela Ispas, Ionela Dojana, Anca-Elena Răducan, Cecilia Stan-Tomescu, Alina Maria Nicolae, Sânziana Maria Elena Voicu, Dorina Apostol, Dana Ștefan, Graziela Geanina Gavril, Mihaela Neagoe, Silvia Păun, Gabriela Tărăboi, Elena Vlăsceanu, Vanina-Mirela Constantin-Peţa, Camelia Șimon, Angelica Marinela Găină, Alexandra Tarba, Sanda Schuller, Angelica Neag, Burcea Delia, Maria Zaharia, Mariana Toma, Daniela Preda, Doina Laura Hritcu și Paula Dalessandro.

La aceste evenimente online au participat alaturi de elevii din Ucraina, Natalia Ursu, administrator al Centrului de Informare al României din Ismail, Ion Marcu și Victoria Gherghi – conducători artistici ai Colectivul de dans popular „Tinerețea” de la Casa de Cultură a satului OziornoeBabele, Nicolae Alexandrov și Aliona Caluian – conducători artistici ai Colectivul de dans popular ”Opincuța” de la Casa de Cultură a satului Orlovca – Cartal, raionul Reni și Mariana Cârlig – director Casa de Cultură a satului OrlovcaCartal din același raion.

La cele trei evenimente online au participat și elevi din diferite zone ale României, coordonați de urmatoarele cadrele didactice: profesorii Mihaela Sîrghe, Daniela Luncașu, Monica Florina Lerescu, Mihaela Neagu, învățătoarea Elena Irina Apetrei și educatoarele Cristina Aprofirei, Luminița Tiron și Raluca Măciucă, de la Școala Gimnazială Nr.1 Livezi, județul Bacău, profesoara Diana Hîrțescu de la RD ART Academy Bacău, profesorii Cristina Sălăjean, Marilena Roșca și Cornelia Ciulei de la Școala Gimnazială Hoghiz, Brașov dar și profesoara Margareta Cerecelaru de la Școala Gimnazială ”Nicolae Romanescu” din Craiova.

Toate cele trei ediții s-au bucurat de participarea Dianei Boroi, Consilier ILR, de sprijinul Daianei Cuibus, Director general ILR, și de deschiderea spre această fructuoasă colaborare a lui Adrian Frențescu, președintele CIOFF Romania.

,,Astăzi trăim într-o lume interconectată și globalizată! Cu ajutorul tehnologiei suntem la un click distanță uni față de alți oriunde ne-am afla pe acest pământ. Cred că a venit momentul să profităm de toate aceste posibilități în cel mai sincer și benefic mod, în aceste vremuri în care nu ne putem desfășura activitatea în fața spectatorilor. Iar patrimoniul cultural intangibil suferă o degradare ireparabilă, asemeni populației de pe urma pandemiei declanșată de COVID-19. Cred că proiectele digitale pot aduce o rază de lumină și sunt benefice pentru viitorul relațiilor culturale pe care le-am curat de mai bine de jumătate de veac în sânul organizație noastre. Mulțumesc tuturor celor ce și-au dat aportul la a pune bazele acestei platforme: Institutul Limbii Române, organizațiilor din diaspora precum și Asociația Rumacan din Insulele Canare, a ansamblurilor care și-au manifestat interesul pentru accesa această oportunitate Ansamblul Timișul și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Cecilia Stan-Tomescu, Anca Elena Răducan – prof. de limbă, cultura și civilizație – care s-au implicat activ în a ține legătura pentru diaspora din Insulele Canare dar și celorlalți care vor să participe în viitor la acest proiect care rămâne deschis pe perioada anului 2021 – 2022” – a declarat Adrian Frențescu, președintele CIOFF România

De remarcat că la toate cele trei ediții au luat parte și elevii din Insulele Canare. Asociația RUMACAN și Consulatului Onorific al României în Insulele Canare au fost cele doua instituții din teritoriu care au sprijinit aceste acțiuni culturale încă de la debut. Moderatorul celor 3 ediții a fost Cecilia Stan-Tomescu, profesor LCCR în arhipelag.

Constantin Pletosu