14 iunie 2024
ConsulatPoliticăRomâni în Canare

Ambasadorului României în Regatul Spaniei, George Gabriel Bologan, s-a întâlnit cu reprezentanții comunității românești

Evenimentul a avut loc ieri, 12 aprilie 2022, la sediul Ambasadei României în Regatul Spaniei și a fost a organizat în format hibrid. Reprezentanții românilor aflați la distanțe mari au participat luând cuvântul online

Întrevederea de ieri reprezintă una dintre primele inițiative ale ambasadorului României în Regatul Spaniei, George Gabriel Bologan, care și-a început mandatul la Madrid în urmă cu aproximativ două săptămâni, după o mai lungă experiență în Italia.

Ambasadorul George Bologan a susținut importanța organizării acestei prime întâlniri, pentru a face cunoștință cu reprezentanții comunității de români din întreaga Spanie dar și pentru a afla totodată exigențele acestora, stabilind încă de la început bazele unui dialog deschis, sincer și constructiv.

Reprezentanții comunității de români au luat cuvântul și au semnalat o serie de probleme întâmpinate pe plan local, venind cu sugestii de îmbunătățire a relației de colaborare cu misiunea diplomatică în domeniul cultural, economic și academic.

Delegații comunității românești din Spania prezenți la întâlnirea cu noul ambasador

Unul dintre principalele subiecte abordate aseară a fost dubla cetățenie română-spaniolă. Ambasadorul a folosit această ocazie pentru a asigura că interesul comunității românești pe această temă este susținut la nivelul misiunii diplomatice și va fi în permanență adus în discuție în dialogul cu autoritățile spaniole. În același timp s-a atras atenția conaționalilor noștri cu privire la importanța respectării principiul suveranității statutului spaniol, singurul care poate decide condițiile și momentul în care poate fi schimbată legislația în domeniu.

Discuția de aseară a continuat pe tema modificarii formatului documentului care atestă reședința cetățenilor români în Spania, un subiect prezent frecvent în discuțiile cu autoritățile române din regat. Cu acest prilej, ambasadorul a precizat că acest document este același si este emis de autoritățile spaniole tuturor cetățenilor comunitari care se înscriu în Registrul Central al Străinilor, neconstituind, astfel, în niciun moment un act de discriminare la adresa comunității de români.

Ambasadorul Bologan și șefii oficiilor consulare ale României din Spania

Ambasadorul George Bologan a încurajat comunitatea românească să participe activ la dialogul cu ambasada și să acționeze unitar, indiferent de activitățile desfășurate pe plan local pentru a promova o imagine pozitivă a țării noastre în Spania. Ambasadorul a sugerat câteva inițiative care pot veni în sprijinul coagulării comunității de români, prin organizarea de evenimente comune între mai multe asociații cu diferite ocazii, Ziua României, organizarea unui Festival de Film românesc pe plan local, a unui festival de promovare a talentelor românești. În acest context a fost propusă activarea Ligii Studenților Români din Spania.

Invitaţia pe care o adresez tuturor cetățenilor români din Spania este să fim împreună parte din echipa României, o echipă câștigătoare în care respectul reciproc, încrederea și unitatea sunt cuvinte cheie. Vă invit să fim mai empatici unii cu ceilalți, să dăm dovadă de solidaritate și împreună să consolidăm unitatea și prosperitatea națiunii române în familia europeană„, a declarat ambasadorul României.

La reuniune de aseară de la Ambasada României în Regatul Spaniei au fost prezenți toți șefii oficiilor consulare ale României din Spania, atașații pe probleme de muncă și sociale și atașații de afaceri interne din cadrul Ambasadei României la Madrid. În cursul zilei de astăzi, 13 aprilie, aceștia vor avea o reuniune de lucru pentru a discuta principalele probleme semnalate de conaționali, respectiv pentru a consolida o abordare coordonată, uniformă și eficientă a activității consulare în sprijinul comunității din Spania.

Constantin Pletosu

One thought on “Ambasadorului României în Regatul Spaniei, George Gabriel Bologan, s-a întâlnit cu reprezentanții comunității românești

Comentariile sunt închise.