A fost aprobată legea noilor cărți de identitate românești
Proiectul de lege care prevede eliberarea noilor cărți de identitate electronice cu cip a fost adoptat ieri, 14 iulie, de Camera Deputaților
Noile cărţi de identitate vor avea un format tip carte de credit cu o zonă de citire optică respectând standardele minime de securitate stabilite de Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale. Documentul va include o fotografie şi două amprente digitale ale titularului stocate în format digital. Noua carte de identitate va înlocui și vechiul card de sănătate. Noile norme privind standardele de securitate pentru documentele de identitate vor permite depistarea mai uşoară a cazurilor de fraudare a documentelor şi a furtului de identitate, îngreunând acţiunile infractorilor şi facilitând totodată libera circulaţie a cetățenilor de bună credinţă.
Proiectul legislativ aprobat ieri de Camera Deputaților mai prevede eliminarea din cip a informațiilor referitoare la calitatea de asigurat, astfel încât în noul document electronic de identitate să fie înscrise numai datele de identificare ale titularului.
Legea dă posibilitate cetățeanului de a opta pentru eliberarea unei cărți electronice de identitate – care va conține un cip, sau a unei cărți de identitate simple – care nu va conține acest cip.
Cartea de identitate fără cip nu va fi valabilă în spațiu Uniunii Europene și va fi utilizată doar pe teritoriul României. În astfel de situații, titularul unei carți de identitate simple, va fi obligat să dețină un pașaport valabil pentru a se deplasa în spațiu UE dar și un card de sănătate. Cartea de identitate simplă nu va conţine acest cip sau date electronice, dar va prezenta în același timp un grad ridicat de securitate.
Ca noutate absolută, copiii sub 14 ani vor putea deține un act de identitate electronic dar numai la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali. Documentul solicitat poate fi și de tip simplu.
Ce valabilitate va avea noua carte de identitate?
- de doar 2 ani pentru persoanele cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani
- de 4 ani pentru persoanele cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani
- de 10 ani în momentul împlinirii vârstei de 18 ani
- valabilitate nelimitată pentru cetățenii care au împlinit deja 60 de ani
Românii cu domiciliul în România dar aflați temporar la lucru în străinătate vor putea depune cerere pentru eliberarea noului act de identitate la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din țara unde își au rezidența.
Constantin Pletosu – București
Art. 34 alin. 6 din Legea 248/2006, care prevede că ”Cetăţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate are obligaţia ca, la înmânarea paşaportului simplu electronic ori a unui paşaport simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu, să predea actul de identitate care atestă existenţa domiciliului în România, emis de autorităţile române” nu a fost abrogat.
Rămâne cum am stabilit, ei ca hoții, noi ca proștii.
Să nu ieșiți la vot, sau dacă ieșiți la vot, să votați ca proștii, iar mai apoi sa vă întrebați de ce.
Foarte interesanta observație. Dar ce anume credeți că implică?
In ianuarie 2020 ministrul Vela a promis romanilor din diaspora ca vor avea dreptul de a detine o carte de identitate nationala.
Dovada aici https://www.facebook.com/daniel.fadur/videos/2718250221585651.