22 februarie 2024
ConsulatCronicăPoliticăRomâni în Canare

Vin alegerile parlamentare! Cine poate vota în străinătate și în ce condiții?

La secțiile de votare din afara României își pot exercita dreptul de vot doar cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate

Românii cu drept de vot și cu domiciliul sau reședința în străinătate vor putea să îsi exercite dreptul de a vota la secțiile care vor fi organizate în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților. Pentru Regatul Spaniei, Ministerul Afacerilor Externe de la București, va organiza 140 de secții de vot, cu trei mai puține decât la alegerile prezidențiale.

Lista secțiilor de votare din Spania pentru aceste alegeri o găsiți acesând AICI

Acest scrutin se va desfășuara în zilele de 5 și 6 decembrie 2020, între 7:00 si 21:00, ora locală, cu posibilitatea prelungirii votării până la ora locală 23:59, dacă în secțiile de vot mai sunt alegători sau persoane care stau la rând în afara sediului secției de votare așteptând intrarea în localul secției.

Pentru a vota în Spania, cetățenii români pot utiliza unul dintre următoarele documente pentru a dovedi dreptul de ședere în această țară:
1. Certificat de înregistrare ca cetăţean comunitar
2. Adeverinţă de înregistrare în Registrul Municipal
3. Permis de conducere spaniol
4. Card de sănătate
5. Carnet de elev sau student
6. Documente care conţin NIE – numărul de identificare al străinului, respectiv:
a) carte de muncă
b) certificat de persoană în căutarea unui loc de muncă
c)certificat de înscriere la asigurările sociale

Pe lângă documentele enumerate mai sus, veți avea nevoie de un act de identitate emis de autoritățile române, precum:
a) cartea de identitate
b) cartea electronică de identitate
c) cartea de identitate provizorie
d) buletinul de identitate
e) pașaportul diplomatic
f) pașaportul diplomatic electronic
g) pașaportul de serviciu
h) pașaportul de serviciu electronic
i) pașaportul simplu
j) pașaportul simplu electronic
k) pașaportul simplu temporar

Românii pot vota și cu un document de identitate expirat

Potrivit art.1 din Decizia nr 35/2020 a Biroului Electoral Central, alegătorul care deține un act de identitate românesc al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 în baza acestuia.

Unde vor vota românii din Insulele Canare?

Cetățenii români care doresc să-și exercite dreptul de vot în Gran Canaria pot vota în sudul insulei, la Maspalomas, la „Centro de Negocios Sonnenland” situat în Avenida de la Unión Europea, sau în nordul insulei, în Las Palmas, la „Gimnasio Municipal de Escaleritas„, situat în Calle Carlos Mauricio Blandy, 51.


Românii care locuiesc în Tenerife pot vota în sudul insulei, în orașul Adeje, la „Centro de Atención a la Diversidad Funcional Los Olovos„, situat în Calle Baranco del Inglés, iar cei care locuiesc în nordul insulei pot merge la secția de votare amenajată în „Sala de Consiliu de la Cabildo de Tenerife” situată în Plaza de España.

Potrivit OMAE nr. 1627 din 26.08.2019, lista documentelor care atestă reședința în străinătate poate fi consultată și AICI.

Constantin Pletosu

One thought on “Vin alegerile parlamentare! Cine poate vota în străinătate și în ce condiții?

Comentariile sunt închise.