22 februarie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Alunecarea de teren din Argaga, La Gomera, obligă autoritățile din Insulele Canare să declare stare de urgență

Decizia a fost luată dupa ce o alunecare de teren de mari dimensiuni a avut loc astazi în jurul orei 16:00 pe o stradă adiacentă plajei Argaga, în municipiul Vallehermoso, vis-a-vis de portul Valle Gran Rey, pe insula La Gomera

O alunecare de teren de dimensiuni impresionante a avut loc în după-amiaza acestei zile de sâmbătă, 14 noiembrie, pe o stradă adiacentă plajei Argaga, în municipiul Vallehermoso vis-a-vis de portul Valle Gran Rey, pe insula La Gomera care este și o zonă frecventată de rulote. Drumul dintre Vueltas și Argaga a fost imediat închis deoarece nu sunt excluse noi alunecări de teren, iar un elicopter din Grupul de Urgență și Salvare din Insulele Canare a evacuat cinci persoane care ramasesera izolate după incident. Surse ale serviciului de urgență 112 raportează că nici una dintre persoanele salvate nu a fost rănită de alunecarea de teren care a avut loc în jurul orei 16:00.

Vizionați AICI filmul alunecării de teren

În aceste condiții Guvernul Insulelor Canare, prin Direcția Generală de Securitate și Urgențe, a declarat situație de urgență. Pe baza acestei declarații, au fost activate trei elicoptere GES, pompieri, Cecopin de La Gomera, Protecție Civilă, Anaga Emergency Aid (AEA), Garda Civilă, Serviciul de Urgență al Insulelor Canare (SUC), Grupul de Salvare a Crucii Roșii, unitatea de salvare canină AEA, GES Aire și GES Tierra.

Din Tenerife au sosit în La Gomera cinci vehicule și doisprezece membri de la Poliția Canare, echipele de intervenție de urgență ale Crucii Roșii (ERIE) specializate în intervenții psihosociale de căutare și salvare în medii terestre, câini de salvare, un vehicul și trei tehnicieni din cadrul Grupului de Urgență și Salvare la Sol (GES).

Într-o declarație făcută la doar câteva ore după incident, Ministerul Administrațiilor Publice, Justiției și Securității din Guvernul Insulelor Canare a indicat că aparent nu există victime sub dărâmăturile alunecării de teren. Acest lucru a fost afirmat și pe contul său de Twitter de către președintele Insulelor Canare, Ángel Víctor Torres, care a indicat că, deși sunt mereu rulote în zonă, Consiliul de Securitate a spus că după vizionarea tuturor imaginilor făcute de cetățeni, nu par să existe victime.

Si președintele Guvernului Central, Pedro Sánchez, s-a declarat impresionat de imaginile vizionate de la prăbușirea care a avut loc în această după-amiază la Argaga. Pe contul său de Twitter, Pedro Sánchez a specificat că va rămâne atent la evoluția operațiunilor de salvare și că așteaptă cele mai bune știri, sperând că nu sunt victime.

La rândul său, președintele Cabildo de La Gomera, Casimiro Curbelo, a mai spus că trebuie să fim optimiști, deoarece, cu câteva momente înainte de prăbușirea de la ora 16:00, au existat mici alunecări de teren care au determinat îndepărtarea oamenilor care se aflau în zona afectată. El a mai comentat că locuitorii din Argaga, în special străini, au fost întrebați dacă le lipsește cineva din familie, vecini sau cunoscuți, rezultatul fiind pozitiv.

Trebuie amintit că în luna aprilie a anului trecut a existat deja o altă alunecare de teren masivă în aceeași zonă. Din fericire nu au existat victime.

Constantin Pletosu