22 februarie 2024
CronicăCulturăRomâni în lume

Vernisajul expoziției “Genii ale Culturii Românești”

Invitația aparține Institutului Hispano-Român care așteaptă membrii comunității românești din Castellon de la Plana la vernisajul acestei expoziții. Prezentarea va avea loc joi, 10 noiembrie, ora 19:00, în sala de gală a Diputación de Castellón, Plaza las Aulas, nr. 7

Proiectul „Genii ale Culturii Românești” este realizat de către Institutul Hispano-Român în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Acțiunea proiectului va avea loc în Castellon de la Plana, Spania și are drept scop organizarea într-un cadru adecvat a unui simpozion expozițional, care va cuprinde 20 panouri fotografice cu imagini din viața și opera personalităților alese pentru acest proiect.

În urma acțiunilor culturale și educaționale realízate de către Institutul Hispano-Român de la înființarea acestuia și până în prezent și a muncii de cercetare și evaluare a impactului culturii asupra comunităților de români din Diaspora, în mod special a celei din Spania, s-a ajuns la concluzia necesității mai multor activități care să aducă în prim plan personalități extraordinare ale culturii românești, oameni care au avut o activitate culturală și socială deosebită și care și-au lăsat amprenta asupra moștenirii culturale a poporului român.

În urma cercetării și evaluării activităților multor personalități din ultimele două secole, s-a decis realizarea unei liste compusă din personalități de geniu care au adus o contribuție deosebită culturii române prin activitățile și creațiile lor.

Itată și lista românilor de seamă selecționati pentru acest proiect:

Mihai Eminescu, omul complet al culturii române, poet, prozator și jurnalist român, considerat cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română.

Nicolae Iorga, istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, profesor universitar și academician, iar după afirmațiile lui George Călinescu: “un Voltaire al culturii române” în primele decenii ale secolului XX, prin rolul jucat de acesta.

Constantin Brâncuși, sculptor român, ce a contribuit la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptură, ales membru post-mortem al Academiei Române.

Mircea Eliade, istoric al religiilor, filozof și profesor universitar, autor a peste 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filosofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematici variate. Opera completă a lui Mircea Eliade cuprinde peste 80 de volume si este membru post-mortem al Academiei Române.

Gheorghe Petrașcu, pictor tecucean, academician, fondator al unui curent artistic, caracterizat printr-un colorit grav, concentrat și prin forța de evocare a obiectelor și peisajelor, cuprinse în mediul lor imediat.

Institutul Hispano-Român consideră că aceste personalități sunt reprezentative pentru poporul și cultura română, meritând o recunoaștere profundă și extinsă în cadrul comunităților românești din afara granițelor. Având în vedere faptul că în rândul comunității din diaspora unele dintre aceste personalități sunt puțin cunoscute, acest proiectul cultural vizează tocmai popularizarea operelor și biografiei lor în rândul comunității românesti și spaniole.

One thought on “Vernisajul expoziției “Genii ale Culturii Românești”

Comentariile sunt închise.