14 iunie 2024
CulturăRomâni în Canare

Tinere talente la Festivalul de la Valsequillo

Ilinca Pletosu va încânta un public din 35 de țări

Tânăra artistă, Ilinca Pletosu, a început să studieze muzica la conservatorul Giuseppe Verdi din orașul Asti – Italia, unde s-a născut în urmă cu 20 de ani. La 12 ani a început să studieze pianul, dar profesorii săi, au descoperit în scurt timp, că Ilinca are și o voce deosebită, sfătuind-o și direcționând-o spre un nou tip de studiu, canto.

La 14 ani câștigă primul premiu de tânăr compozitor și interpret

Oportunitățile oferite de Italia n-au fost puține, iar Ilinca a simțit că poate mai mult și a început să compună muzica ușoară în limbile engleză, româna și italiană. N-a lipsit mult și a apărut și primul premiu, în iarna lui 2014, ca tânăr compozitor și interpret cu piesa „Lacrima„. Interpretare proprie, voce și pian.

Tenerife pare a fi un teren favorabil pentru tânăra româncă

Ajunsă în Tenerife, împreună cu familia, Ilinca participă în 2018 la Ziua Universală a IEI Românești, sărbătoare organizată la Adeje, în sudul insulei, de catre Asociația Românilor din Insulele Canare, RUMACAN. Aici este remarcată de către cei care organizează un festival al tinerelor talente numit „Factoria del Arte” din Adeje, care îi lansează imediat o invitație . La nici două săptămâni, în fața unui public numeros, interpretează cu succes o piesă în limba română și una în limba italiană.

Muzica populară românească o transformă pe Ilinca

In Insulele Canare a început să fie atrasă și mai mult de muzica românească, atât de cea ușoară cât și de cea populară, dar de ultima categorie este interesată din ce în ce mai mult. La festivalul de la Valsequillo Ilinca va interpreta, cu mândrie, trei piese de muzică populară din Zona Moldovei de unde provin părinții săi, Andreia și Constantin.

Monica Cercan – Tenerife