19 mai 2024
ConsulatCronicăCulturăPoliticăRomâni în CanareRomâni în lume

„Tezaure arheologice din România – rădăcinile dacice și romane”

Prima expoziție de o asemenea amploare organizată vreodată de România în străinătate și prima de acest tip organizată pe teritoriul Spaniei

Începând cu 30 septembrie 2021, Muzeul Național de Arheologie din Madrid va găzdui expoziția „Tezaure arheologice din România – rădăcini dacice și romane”, o colecție care reunește 835 de artefacte excepționale provenind de la 39 de muzee din România și care își propune să ofere vizitatorului nefamiliarizat cu istoria României o călătorie în timp, în spațiu, dar mai ales în universul unei lumi comune, europene.

Evenimentul face parte din calendarul Programului aniversar România-Spania 2021 si este coordonat de Ambasada României în Regatul Spaniei.
Curatoria este asigurata de către Muzeul Național de Istorie a României, iar expoziția are Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi al Preşedintelui României, Excelența Sa Domnul Klaus Iohannis. Evenimentul cultural este organizat sub egida Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale.

În acest moment putem spune că pregătirile pentru expoziția „Tezaure arheologice din România – rădăcini dacice și romane” au intrat în linie dreaptă. O aeronavă a Forțelor Aeriene Române a transportat ieri, către Spania, artefactele care vor fi prezentate în cadrul expoziției. La încărcarea exponatelor în aeronavă au asistat reprezentanți ai conducerii Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale și Muzeului Național de Istorie a României.

O echipă mixtă, formată din români și spanioli, lucrează permanent pentru a asigura succesul acestui eveniment istoric. Rezultatul final se va putea vedea, în curând, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid. Va fi o ocazie unică să admirați în Spania, într-o singură locație, piese valoroase din colecțiile a 39 de muzee din România!
Expoziția va fi disponibilă publicului începând cu data de 1 octombrie 2021.

Constantin Pletosu