22 februarie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Tenerife și Gran Canaria urcă la nivelul 3 de alertă sanitară

Creșterea uluitoare a numărului de noi cazuri de COVID în arhipelag a determinat autoritățile insulare să crească nivelul de alertă sanitară la 3 în Tenerife și Gran Canaria și 2 în La Palma

Guvernul Insulelor Canare a anunțat ieri, joi, 16 decembrie, că insulele Tenerife și Gran Canaria au fost ridicate la nivelul 3 de alertă sanitară, iar insula La Palma la nivelul 2. Cauza modificărilor măsurilor sanitare este numărul mare de infecții zilnice cu Coronavirus, care a făcut ca întregul arhipelag să înregistreze cele mai mari cifre de noi cazuri pozitive detectate într-o singură zi din întreaga pandemie, aproape 1.500 joi și 1.200 miercuri. Având în vedere aceste cifre, în plus față de modificările de nivel, care se traduc prin restricții mai severe, Guvernul Insular a stabilit că va solicita o aprobare judiciară pentru ca Certificatul COVID să înceteze a mai fi voluntar și să devină obligatoriu în anumite întreprinderi și locuri de muncă.

Noile modificări de nivel intră în vigoare chiar în această sâmbătă, la ora 00.00, fără a mai aștepta până luni, așa cum se întâmpla de obicei, dată fiind situația gravă în care se află arhipelagul” – explică Ministrul adjunct al Guvernului Insular, Antonio Olivera, care a făcut declarații de presă după ședința săptămânală a Guvernului. Restul insulelor rămân la aceleași niveluri ca până în prezent: La Gomera, El Hierro și Lanzarote, la nivelul 1, și Fuerteventura, la nivelul 3.

Tot ministrul adjunct din Guvernul Insular a explicat că, potrivit datelor analizate de Departamentul de Sănătate, cauzele acestei creșteri mari a numărului de infecții includ o serie de elemente printre care o creștere notabilă a mobilității, a timpului liber și a adunărilor în masă în toate Insulele Canare, cu un weekend prelungit de Ziua Constituției și o relaxare intensă a populației în ceea ce privește măsurile de limitare a coronavirusului și de igienă. În plus, pe măsură ce vaccinarea a progresat a fost semnalată prezența noii variante Omicron, cu 78 de cazuri confirmate în arhipelag, dintre care 65 doar în Tenerife. În același timp virusul a găsit un teren de răspândire în grupurile vulnerabile care nu au fost atinse de vaccinare, cum ar fi minorii și persoanele neimunizate.

Printre măsurile care vor produce schimbări pe insulele care trec la nivelul 3 se numără capacitatea restaurantelor și orarele, precum și limitarea grupurilor sociale de la opt la doar șase persoane. Ministrul adjunct Olivera a mai precizat că în transportul public, pe insulele aflate la nivelul 3, capacitatea va rămâne la 100% în perioada Crăciunului.

Tot în cadrul reuniunii guvernamentale de joi s-a convenit ca toate evenimentele de Crăciun din școlile de pe insule să fie anulate. „Încercăm să evităm contagiunea în timpul sărbătorilor speciale, din cauza riscului pe care îl prezintă, dar cursurile vor continua să se țină„, a mai declarat Olivera.

Monica Cercan