14 iunie 2024
CronicăPolitică

Spania și Italia fără zboruri directe

În cadrul ședinței sale de marți, 10 martie, Guvernul Spaniei a decis interzicerea zborurilor directe de pasageri între Italia și Spania ca o măsură extraordinară împotriva extinderii coronavirusului.
Decizia a fost publicată în Monitorului Oficial de Stat (BOE).

Această măsură intră în vigoare miercuri, 11 martie și va dura până miercuri, 25 martie, având o valabilitate temporară, de 14 zile, care poate fi prelungită.

De menționat că Italia reprezintă a treia piață aeriană internațională pentru Spania, cu peste 106 de mii de zboruri anuale și în jur de 16 milioane de pasageri.

Excepție vor face zborurile umanitare, medicale și de urgență

Guvernul consideră că măsura de a suspenda toate zborurile între Spania și Italia este justificată, deși există excepții, cum ar fi zborurile aeronavelor de stat, transporturi comerciale, umanitare, medicale sau de urgență.
Aceste excepții răspund, pe de o parte, la excluderea generală a aplicării reglementărilor privind aviația civilă la zborurile efectuate de aeronavele de stat și, pe de altă parte, la anumite operațiuni considerate cu risc redus, fie pentru că nu transportă pasageri la bord, cu excepția echipajului propriu-zis, sau pentru că natura lor de urgență, medicală sau umanitară, justifică scutirea acestor operațiuni, considerând că acestea sunt zboruri foarte controlate și rare, asupra cărora se poate exercita controlul specific total dacă se consideră necesar.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat și de ce această măsură este obiectivă și nediscriminatorie, menționând că s-a ținut cont de faptul că Italia a restricționat deja mișcările în toată țara, stabilind în același timp o serie de excepții. Prin urmare, prezentul acord intenționează să completeze măsurile convenite de guvernul italian, cu scopul de a crea eficiență și în Spania.

Monica Cercan – Madrid