21 februarie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Spania a intrat pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic ridicat

Care vor fi condițiile de călătorie către România începând cu data de 18 iulie?

Începând cu data de 18 iulie 2021, ora 00:00, pentru persoanele care sosesc din Spania, la intrarea în România se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată la intrare pentru o perioadă de 14 zile.

Care sunt persoanele care nu vor intra în carantină la sosirea în România?
  • Cele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la ultima doza până la intrarea în România.
  • Cele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrarii în țară.
  • Minorii cu vârsta între 3 și 16 ani care prezintă un test PCR negativ
  • Persoanele care rămân pe teritoriul național mai puțin de 72 de ore și prezintă un test RT-PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării. În situația în care nu părăsesc teritoriul național, intră în carantină cu anunțarea DSP județean timp de 14 zile.
  • Minorii sub vârsta de 3 ani.

Se recomandă ca persoanele care călătoresc spre România să completeze, înaintea inceperii călătoriei, formularul privind starea de sănătate. Acest formular ce poate fi imprimat de la linkul ACESTA

Care vor fi condițiile de călătorie spre Spania?

Condițiile de călătorie spre Spania rămân cele anunțate în data 21.06.2021, România aflându-se pe lista verde a țărilor cu risc epidemiologic scăzut, lista respectivă fiind actualizată la 12.07.2021. Astfel, pentru persoanele care sosesc din România în Spania, cu excepția Insulelor Canare, cu zbor direct, nu este necesară prezentarea niciunui document.

De asemenea, toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet. Pentru aceasta accesați AICI

Important pentru cei care călătoresc spre Canare!

Cetățenii români care aleg ca destinație de vacanță Insulele Canare trebuie să prezinte la momentul sosirii la hotel un test PCR sau test antigen, teste realizate cu cel mult 72 de ore înainte de momentul cazării. Testul este obligatoriu pentru toți cei care au vârste de peste 6 ani. Sunt scutiți de prezentarea testelor cei ce prezintă certificatul de vaccinare completă sau un certificat medical din care să rezulte că au avut Covid-19 in ultimele 6 luni. Detalii pe larg, în limba spaniolă la ACEST link al Guvernului Regional.

Important!

Începând cu data de 1 iulie au intrat în vigoare noile condiții de călătorie armonizate la nivel european în baza certificatului digital Covid ce facilitează călătoriile în spațiul UE a cetățenilor care s-au vaccinat cu ambele doze, sunt recuperați post-Covid în ultimele 6 luni sau au realizat un test PCR cu rezultat negativ. Certificatul este gratuit, nu este obligatoriu și are ca scop scurtarea timpilor de parcurgere a formalităților sanitare la punctele de frontieră.
Pentru rezidenții din România, certificatul poate fi descărcat AICI
Pentru rezidenții din Spania, certificatul poate fi descărcat în funcție de comunitatea autonomă de rezidență AICI

Atenție la tranzitarea Franței!

Pentru tranzitarea Franței pe cale terestră, atât spre Spania, cât și spre România, este obligatorie prezentarea unui test PCR realizat în ultimele 72 de ore sau a unui test negativ antigen. Pentru copiii cu vârste sub 11 ani, nu este necesar testul PCR sau antigen sau dovada vaccinării. Este necesară, însă, declarația pe proprie răspundere care trebuie prezentată companiei de transport sau la trecerea frontierei, prin care se atestă că minorul nu prezintă simptome de Covid-19 și nu are cunoștință să fi fost contaminat în ultimele 14 zile de dinaintea călătoriei.

Constantin Pletosu