19 septembrie 2024
CronicăCulturăRomâni în lume

„Sfânta Sărbătoare a Paștelui – unitate și credință a românilor de pretutindeni”

Evenimentul, cu titlul de mai sus, poate fi urmarit sâmbătă, 24 aprilie, pe platforma zoom a Școlii Dacia din Atena între orele 12:00 și 14:00

De menționat că evenimentul “Sfânta Sărbătoare a Paștelui, unitate și credință a românilor de pretutindeni” face parte din proiectul „Lectura românească fără frontiere” care a demarat la începutul acestui an și care are ca parteneri Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” din Iași și Asociația Interculturală Româno-Elenă „DACIA” din Atena.

Evenimentul online organizat sâmbătă va fi împarțit în două momente. În prima parte vor avea loc dezbateri despre semnificația Sărbătorilor Pascale unde va vorbi preotul Sergiu Toia din Grecia, dupa care va avea loc o vizită virtuală la Palatul Culturii din Iași, la Complexul Național Muzeal Moldova și la Muzeul de Etnografie prezentate de Elena Zanet de la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”. În acest context va avea loc și o călătorie virtuală la Muzeul Ouălor Încondeiate din Moldovița, Bucovina.

În partea a doua a evenimentului se vor organiza două atelie de lucru. Unul de vopsit ouă și altul de confecționat felicitări pascale la care va avea loc intervenția directă a meșterului popular, Celica Iuliana Nistor din cadrul Asociației ART – Meșteșugurile Prutului Iași.

Ultima parte a evenimentului va fi dedicată completării unui joc de rebus cu titlul Paște Fericit, cu scopul reluării cunoștințelor și informațiilor despre sărbătorile pascale, joc elaborat de cadrele didactice pentru elevii participanți.

De menționat că proiectul educațional transfrontalier: „Lectura Românească fără frontiere” se încadrează în programul „Biblioteca județeană Iași, în România și în lume – Carte românească pretutindeni”, având ca scop dezvoltarea parteneriatelor în zona transfrontalieră cu românii din diaspora, prin schimburi de experiență și de bune practici ale domeniului educațional.

Proiectul își propune intensificarea schimburilor cultural-educative cu românii din diaspora, promovând limba și literatura română, încurajând cunoașterea, cultivarea și prezervarea tradițiilor românești alături de completarea referințelor din operele clasice ale literaturii române. Activitățile proiectului se adresează în special publicului tânăr.

La acest interesant proiect organizat cu ocazia Sărbătorilor Pascale vor participa Școala Internațională de Limba Română Dacia – Atena, Grecia, prof. Daniela Popescu, prof. Oana Tănase, Școala Gimnazială Otilia Cazimir Iași, România, director, prof. Marinela Leșan, prof. Lăcrămioara Doncean, prof. Monica Medrihan, Școala Gimnazială nr.81, București, România, prof. Mariana Gelea, Grădinița Peștișorul de Aur București, prof. Alexandra Nistorescu, elevi ai cursului LCCR Gran Canaria, Spania, prof. LCCR Cecilia Stan Tomescu, Asociația România Levant din Liban- profesor coordonator Anca Cheato, Istituto Compresivo Giudice Rosario Livatino- Sicilia, profesor LCCR Elena Vlăsceanu, Elevi ai Atelierului CULOARE din CULOARE, coordonat de către prof. Lihăt Cristina Claudia, Grădinița cu Program Normal PITICOT Buzău, prof. Petrescu Elena, Școala Gimnazială Orlea, jud. Olt, prof. coordonator Slavoiu Angela, Scoala Gil Tarin, La Muela, Spania, prof. LCCR Alina Maria Nicolae și Liceul Tehnologic „Petre Ionescu Muscel” din Domnești – Argeș, profesor Ogrinjea Maria-Magdalena.

Monica Cercan