22 februarie 2024
ConsulatCronicăCulturăPoliticăRomâni în CanareRomâni în lume

În Insulale Canare a luat ființă Școala Românească „Nicolae Iorga”

Proiectul s-a născut la Liverpool, în Marea Britanie, iar din el fac parte șase școli din Diaspora Română

Lansarea oficială a proiectului în arhipelag a avut loc astăzi, 27 martie, când în inimile românilor sunt alte două mari sărbători – Unirea Basarabiei cu Țara Mamă și Ziua Mondială a Treatrului. La evenimentul online din Insulele Canare s-a vorbit despre cât de important este teatrul în educația de astăzi a unui copil, discuție la care a participat și renumitul actor Marian Râlea.

În Insulele Canare proiectul se va desfășura prin intermediul Asociației Rumacan iar la coordonarea lui vor lucra profesorii Cecilia Stan Tomescu și Rosana Calotă. Școala Românească „Nicolae Iorga” își propune să completeze proiectele educative deja existente și să vină în sprijinul efortului părinților de a transmite limba și identitatea românească, prin programe alternative cu activități ludice, de teatru, muzică , pictură și dans popular.

La videoconferința organizată în deschiderea proiectului au participat Florina Stoica de la Școala „Nicolae Iorga” din Liverpool, Andreea Ioana Berechet – Consulul General al României în Manchester, marele actor Marian Râlea de la București, Alina Elena Râmaru – Consulul Onorific al României în Insulele Canare, Adina Lazăr – președinta Asociației Rumacan cât și cele două coordonatoare ale proiectului în arhipelag – profesorii Cecilia Stan Tomescu și Rosana Calotă.

Invitatul surpriză, actorul Marian Râlea, le-a vorbit celor aflați în direct online despre minunata idee de a transmite micuților români limba străbunilor și în țările de adopție dar și despre minunata inițiativă a înființării teatrului Grivița 53, primul teatru privat construit în România dupa 1946. În seara aceasta, de la ora 18:00, ora 21:00 ora României, 33 de actori printre care celebri Oana Pellea, Marian Râlea și Medeea Marinescu, vor urca pe scenă cu scopul de a invita spectatorii să se alăture proiectului G53. Mai multe detalii găsiți AICI

Pe lângă școlile din Liverpool și Insulele Canare, celelalte instituții care poartă numele marelui român, Nicolea Iorga, se află la Birmingham, Manchester, Wirral și Castellón. În total sunt șase instituții de învățământ românesc cu acest nume în Diasporă.

Constantin Pletosu